Anne Fleur Kolthof 29 augustus 2023

Huis (ver)kopen met crypto? Dit moet je weten

Een woning kopen met crypto? Waarom niet? De laatste jaren is investeren in cryptocurrency, zoals de Bitcoin koers, ontzettend populair in en buiten Nederland. Steeds meer Nederlanders beschikken over een investering in een digitale munt. Mede daardoor zijn er ook meer dingen mogelijk met cryptocurrency.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het verkopen of kopen van een huis? In de praktijk is dat mogelijk wanneer je precies weet wat er moet gebeuren. Hiermee kun je je onderscheiden van andere (ver)kopers op de actuele huizenmarkt. Of dat een goed idee is en waar je zoal op moet letten, lees je in dit artikel.

In hoeverre is een huis (ver)kopen met crypto mogelijk?

Laten we maar met de deur in huis vallen: het is mogelijk om een woning te kopen of te verkopen met behulp van cryptocurrency zoals Bitcoin. In Nederland is dit echter nog niet gebruikelijk.

Daarom moet je heel goed weten waar je op moet letten, wat je moet regelen en hoe dat precies zit met een betaling in cryptomunten voordat je besluit om dit te gaan doen. Een huis (ver)kopen met crypto kost namelijk veel tijd en energie.

Dat komt omdat de Bitcoin en andere altcoins nog geen officieel betaalmiddel zijn in ons land. De Nederlandse overheid ziet de digitale munt dus niet als officieel geld.

Daarom zou je eigenlijk denken dat het niet mogelijk is om de woningmarkt op te gaan met een digitale wallet vol cryptomunten. In de praktijk blijkt dat toch anders te zijn, want door de jaren heen zijn er zeker al wat woningen verkocht met behulp van Bitcoin. Misschien heb je wel wat meegekregen van een penthouse in Veghel dat te koop stond voor 21 Bitcoins.

Toentertijd (in 2021) stond dat ongeveer gelijk aan een miljoen euro. Er waren genoeg geïnteresseerden en het huis was bijna verkocht. Op het laatste moment bleek de Bitcoin te volatiel, want op het moment dat de koop moest gebeuren was de waarde van de Bitcoin flink gedaald. Er moest voor dezelfde prijs in euro’s ineens 35 Bitcoins worden neergelegd – een groot verschil.

Waarde op de Bitcoin koers wisselt ieder moment van de dag

Dat is direct het grootste nadeel van cryptocurrency: de waarde ervan is ontzettend volatiel. Dit betekent dat bijvoorbeeld de Bitcoin die je net gekocht hebt via een aanbieder zoals Bitmex een paar minuten later al een andere waarde heeft. De (ver)koop van een huis gaat helaas niet zó snel.

Natuurlijk kun je zo’n deal binnen een redelijke tijd rond krijgen, maar wanneer het gaat om minuten waarin de waarde van de Bitcoin kan veranderen, is dit een groot minpunt bij het (ver)kopen van een woning. Het is niet onmogelijk, maar het is aan te raden om hier goede hulp bij in te schakelen zodat je zeker weet dat je een verstandige deal maakt.

Zelfs dan blijft het nog lastig, omdat er gewoonweg nog niet veel voorbeelden zijn van woningen in Nederland die gekocht of verkocht zijn met Bitcoins of andere cryptomunten. Voor makelaars en notarissen is dit daarom ook (nog) geen normale gang van zaken.

Je kunt je wel voorstellen dat het opstellen van alle voorwaarden hierbij nog langer duurt dan normaal. Dat neemt niet weg dat het zonder meer een spannende transactie is. Veel makelaars en andere belanghebbenden zijn er zeker geïnteresseerd in. Het is alleen vaak nog wat onduidelijk hoe zoiets precies geregeld moet worden. Wie weet dat dat in de toekomst een stuk duidelijker zal zijn. 

Kosten aan Belastingdienst moeten in normale valuta

Wie zich toch waagt aan zo’n transactie moet tot slot weten dat een woning niet volledig gefinancierd kan worden met cryptocurrency. Bij het kopen van een huis komen namelijk altijd extra kosten kijken, zoals de kosten voor de makelaar en de notariskosten.

Wanneer je een huis (ver)koopt met behulp van crypto hoef je weliswaar geen hypotheek af te sluiten, maar je krijgt nog wel gewoon te maken met dergelijke kosten (tenzij je geen makelaar inhuurt; het inschakelen van een notaris is altijd verplicht voor de koper van een huis). Je raadt het al: grote kans dat je deze kosten nog in euro’s moet betalen.

Het kan maar zo zijn dat er in de toekomst (meer) notarissen en makelaars zullen zijn die crypto accepteren, maar voor nu zijn dat er nog niet veel. Daarbij moet je sowieso nog bepaalde kosten in normale valuta betalen.

Bij de koop van een huis moet je namelijk overdrachtsbelasting betalen (tenzij je een starter bent tussen de 18 en 35 jaar) aan de Belastingdienst. Deze kosten kunnen sowieso niet in cryptogeld worden betaald.

Kortom: het is zeker mogelijk om een huis te (ver)kopen met crypto, maar de vraag is of je je daaraan wil wagen. Mogelijk wordt dat de komende jaren gemakkelijker.

terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile