Bart Pype 12 juni 2018

Bieden op een huis

De huizenjacht begint pas echt spannend te worden als je gaat bieden op een huis. Je hebt je droomwoning gevonden en wilt deze graag kopen! De volgende stap is het uitbrengen van een bod zodat je eigenaar kunt worden van de woning. In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op moet letten als je gaat bieden op een huis!

Bepaal een maximum bedrag

Ondanks dat de huizenprijzen stijgen is het verstandig om voor jezelf een maximum bedrag te bepalen. Natuurlijk heeft dit te maken met welk bedrag je kunt lenen. Vergeet ook vooral niet om rekening te houden met de bijkomende kosten zoals: de overdrachtsbelasting, taxatiekosten en de notariskosten. Door van tevoren een maximum bedrag te bepalen is het tijdens de onderhandelingen makkelijker om je niet te laten verleiden om over deze grens heen te gaan.

Wat is de woning waard?

De verkoper wil graag een bepaald bedrag voor de woning. Maar is dit bedrag ook realistisch met de ‘echte’ waarde van het huis? Dit kun je zelf eenvoudig online checken. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt tegen betaling informatie over de koopsom bij het kadaster opvragen. Via het WOZ-waardeloket kun je gratis de WOZ-waarde van het huis opvragen. Vergeet ook zeker niet zelf de prijzen online te vergelijken met huizen die lijken op het woning die je wilt kopen.

Ontbindende voorwaarden

De woning waarop je wilt gaan bieden lijkt fantastisch. Toch kan het zijn dat je uiteindelijk afziet van de koop. Dat kan verschillende redenen hebben. Je krijgt de financiering niet rond of het huis blijkt bouwkundig nogal wat mankementen te vertonen. In zo’n geval is het belangrijk dat je ontbindende voorwaarden benoemd bij het uitbrengen van je bod. Deze laat je vervolgens vastleggen in de koopovereenkomst. Wordt jouw bod geaccepteerd en laat je deze ontbindende voorwaarden niet opnemen? Dan kost het ontbinden van de overeenkomst je 10 procent van de koopsom!

Maak afspraken over de overdracht

Het moment van overdracht kan van invloed zijn op jouw bod. Wil je snel in je nieuwe woning of wil je gerust een paar maanden wachten? Ook is het verstandig om rekening te houden met hoe de woning wordt opgeleverd. Wij bieden € 225.000 mits de gordijnen en wandmeubels achter blijven in de woning. Maak hier duidelijke afspraken over zodat hier geen onduidelijkheden over kunnen bestaan.

Zwart-op-wit

Het kan zijn dat je telefonisch een bod uitbrengt. Toch is erg belangrijk dat jouw bod zwart-op-wit staat. Stuur daarom na het telefoongesprek altijd even het bod per mail toe. Zo voorkom je onduidelijkheden tijdens de onderhandeling. Bij ons kun je voortaan bieden via een online module op de website. Daardoor worden al jouw gegevens geregistreerd, kun je extra omstandigheden omtrent financiering opgeven en staat jouw bod altijd genoteerd.

Schakel een aankoopmakelaar in

Bieden op een huis doe je niet iedere dag. Vind je het zelf erg spannen en weet je niet goed waar je rekening mee moet houden? Dan kan het prettig zijn om hulp te krijgen van iemand die hier veel ervaring mee heeft. In zo’n geval kun je een aankoopmakelaar in de arm nemen. Deze is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt. Ook weet hij/zij precies of het bod wat je wilt uitbrengen realistisch is en kan hij of zij namens jou onderhandelen met de verkoopmakelaar.

Sta je op het punt om een bod uit te brengen op een woning? Hopelijk hebben onze tips je dan op weg geholpen! Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of overweeg je een aankoopmakelaar in te schakelen? Lees dan hier alles over wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen. We helpen je graag verder!

terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile