Bart Pype 11 mei 2018

De hypotheekrenteaftrek, het hoe en wat!

De hypotheekrenteaftrek staat al jaren hoog op de agenda van de politieke partijen in Nederland. Gaan ze het afschaffen, hoe snel wordt het afgeschaft en wat zijn de gevolgen? Zolang je zelf geen koopwoning bezit, interesseert deze discussie je waarschijnlijk niet zoveel. Nu je op het punt staat om zelf een (eerste) huis te kopen wil je er waarschijnlijk alles over weten. In dit artikel vertellen we je alle ins- en outs, dus lees snel verder!

De hypotheekrente

Voor het kopen van je huis sluit je waarschijnlijk een hypotheek af. Over deze lening betaal je rente aan de hypotheekverstrekker. Deze rente noemen we logischerwijs dus hypotheekrente. In de veel gevallen is de looptijd van je hypotheek 30 jaar. Door deze lange looptijd is het bedrag wat je aan rente betaald behoorlijk.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die je betaald maakt het kopen van een huis een stuk duurder. Om het toch aantrekkelijk voor je te maken, heeft de overheid de hypotheekrenteaftrek in het leven geroepen. Dit is een fiscale regeling om het kopen van een woning aantrekkelijker te maken.

Hoe werkt deze fiscale regeling?

Als het goed is doe je jaarlijks netjes de belastingaangifte. In box 1 geef je het inkomen uit werk en woning op. Ook mag je in deze box een aantal aftrekposten plaatsen, waaronder de hypotheekrente en je reiskosten voor woon- werkverkeer. Door deze aftrekposten wordt je belastbaar inkomen lager, waardoor ook de belasting die je betaald over je inkomen daalt. Je kunt de hypotheekrente één keer per jaar terugvragen als je belastingaangifte doet. Als je een vast inkomen per maand hebt, dan kan het interessant zijn om elke maand een voorlopige teruggave te ontvangen.

Rekenvoorbeeld

Je verdient € 35.000 bruto per jaar en hebt een koopwoning. Om het huis te kunnen kopen heb je een hypotheek afgesloten van € 180.000 met een hypotheekrente van 2,8%. De WOZ-waarde van het huis is € 200.000. Omdat je een eigen woning bezit, moet je het eigenwoningforfait (0,7% van de WOZ-waarde) optellen bij je inkomen. Vervolgens mag je van dit bedrag de hypotheekrente aftrekken.

In deze situatie heb je dus een belastbaar inkomen van € 35.245 – € 5.040 = € 30.205. Het bedrag waarover je belasting betaald valt dus € 4.795 lager uit.

Heb je altijd recht op hypotheekrente aftrek?

Nee helaas. Je moet met je huis en hypotheek wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De afgelopen jaren zijn deze flink aangescherpt. Hieronder zetten we overzichtelijk op een rijtje welke voorwaarden dit zijn:

  • Je hypotheek is bedoelt voor de koop, verbetering of onderhoud van je huis. Dit huis moet je hoofdverblijf zijn in Nederland.
  • Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan ben je verplicht deze binnen 30 jaar helemaal terug te betalen.
  • Kocht je het huis voor 2013 en heb je ook voor deze tijd de hypotheek afgesloten? Dan ben je niet verplicht om de volledige hypotheek af te lossen.
  • Verkoop je het huis met overwaarde en sluit je binnen 3 weer een nieuwe hypotheek af? Dan ben je verplicht de overwaarde te investeren in je nieuwe huis. Doe je dat niet? Dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek over dit deel van de hypotheek.
  • Je mag maximaal 30 jaar hypotheekrente aftrekken van je inkomen.
terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile