Huis verduurzamen

14 april 2020

Het verduurzamen van je huis heeft veel voordelen, zoals een verhoging van het wooncomfort, een lagere energierekening en het bijdragen aan een schoner milieu en beter klimaat. Bovendien is het de bedoeling dat we in Nederland in 2050 zoveel mogelijk zijn overgestapt naar duurzame energie. Het energiegebruik binnen huishoudens zal de komende jaren dus flink moeten veranderen. Belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een nieuw huis koopt of als je niet van plan bent om binnenkort te gaan verhuizen. Welke duurzame oplossingen er zijn? Wij hebben een aantal opties voor je op een rij gezet.

Isoleren

De belangrijkste eerste stap naar de verduurzaming van een huis is isolatie. Door de warmte binnen te houden kun je besparen op je energierekening. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk, zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Met geïsoleerde vloeren heb je geen koude voeten meer. Vloerisolatie is het makkelijkst aan te brengen als je een kruipruimte onder de vloer hebt, maar ook zonder kruipruimte is het mogelijk. Met dakisolatie voorkom je dat er in de zomer warmte binnenkomt en in de winter warmte verliest. Vooral in de winter kan dit het verschil maken, omdat warme lucht opstijgt en zonder dakisolatie dus altijd via het dak naar buiten kan. De belangrijkste plekken waar huizen warmte verliezen zijn de muren. Met spouwmuurisolatie kun je honderden euro’s op je energierekening besparen. De spouw zit tussen de buiten- en binnenmuur. Door deze ruimte op te vullen met steenwol, schuim of piepschuimbolletjes isoleer ga je warmteverlies tegen.

Zonne-energie

Investeren in zonne-energie is milieuvriendelijk en behoorlijk rendabel. Wil je zonne-energie opwekken? Dit kun je doen door zonnepanelen op je dak te leggen of een zonneboiler te gebruiken om water op te warmen. Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Hiermee spaar je het milieu en op je energierekening. Hoeveel rendement zonnepanelen precies opleveren is afhankelijk van het soort zonnepanelen, de ligging van de zonnepanelen en de hellingshoek van de panelen. Een zonneboiler wordt gebruikt om water te verwarmen. Hiermee heb je ongeveer de helft minder energie nodig voor warm water. In de winter zal de zonneboiler minder opleveren dan in de zomer. De zonneboiler levert dus niet al het warme water, daarom is hij vaak aangesloten op de cv-ketel. 

Warmtepomp

Als het huis goed is geïsoleerd kun je verder kijken naar mogelijkheden om de ruimtes duurzaam te verwarmen. Met een warmtepomp kun je jouw huis verwarmen zonder of gedeeltelijk zonder aardgas. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De elektrische warmtepomp zorgt voor de gehele verwarming van een huis en het warme water. Door ook elektrisch te gaan koken kun je hiermee volledig van het aardgas af. Met een hybride warmtepomp heb je ook nog een cv-ketel nodig. Deze warmtepomp is een tussenstap naar wonen zonder aardgas. Een groot deel van het jaar kun je met deze warmtepomp je huis verwarmen, de cv-ketel springt bij als het erg koud is en zorgt altijd voor het warme water.

Ben jij van plan om binnenkort aan de slag te gaan met het verduurzamen van jouw huis? Informeer dan goed naar alle mogelijkheden voor jouw specifieke situatie en het rendement. Zo dragen we allemaal bij aan een duurzaam Nederland!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan