Bart Pype 9 juni 2018

Maximale hypotheek 2019

Het einde van 2018 is alweer in zicht. Een mooi moment om alvast vooruit te kijken naar de hypotheekregels voor 2019! De maximale hypotheek is belangrijk wanneer je een huis wilt gaan kopen. Dit is namelijk het bedrag wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van je woning. Dit bedrag wordt o.a. bepaald door de waarde van de woning en je inkomen. Kies je voor klimaatneutraal wonen? Dan ligt dit allemaal weer net iets anders. Meer weten? Lees dan snel verder!

Woningwaarde

De afgelopen jaren is de maximale hypotheek stapsgewijs gedaald naar 100%. Dat betekent dat je hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning die je wilt gaan kopen. De bijkomende kosten (kosten koper) zul je dus voor eigen rekening moeten nemen. Je bent dus min of meer verplicht om te beschikken over eigen geld.

Inkomen

De maximale hypotheek is ook afhankelijk van jouw inkomen. Elk jaar wordt er opnieuw gekeken naar de gemiddelde inkomsten en uitgaven van huishoudens in Nederland. Op basis van deze cijfers wordt er bepaald hoeveel je van jouw inkomen mag besteden aan een hypotheek. Dit wordt ook wel het financieringslastpercentage genoemd. Val jij zelf in de groep met een beperkt inkomen (<€ 30.000), of een hoog inkomen (>€ 100.000)? Dan heb je geluk. Deze huishoudens mogen in 2019 meer besteden aan een hypotheek.

Val je zelf buiten deze groep? Dan hebben we goed nieuws voor je. De lonen stijgen in 2019 gemiddeld met 2,9%. Ook mag je als tweeverdieners het tweede inkomen meetellen bij je hypotheek. Weliswaar niet volledig, maar toch nog steeds voor 70%. Hierdoor kun je eenvoudiger een duurdere woning kopen!

Klimaatneutrale huizen

Wil je klimaatneutraal gaan wonen? Dan mag je meer van je inkomen besteden aan de hypotheek. Dat komt omdat je kosten voor energie veel lager zijn dan bij een ‘normale’ woning. Koop je in 2019 een klimaatneutraal huis? Dan mag je €20.000 meer lenen dan je standaard maximale hypotheek. In 2018 was dit bedrag zelfs € 25.000.

Kort samengevat: in 2019 gaat er niet zoveel veranderen aan het maximale hypotheek bedrag. Je maximale lening die je kunt afsluiten voor het kopen van je woning blijft 100%. Een uitzondering hierop wordt gemaakt als je klimaatneutraal gaat wonen. Behoor je tot de huishoudens met een laag of hoog inkomen? Dan is het voor jou aankomend jaar mogelijk om net wat meer te lenen!

Ben jij dus van plan om in 2019 een hypotheek af te sluiten voor het kopen van een woning? Neem dan snel contact op met Freek Hypotheek. Zij vertellen je als onafhankelijke adviseur graag meer over de mogelijkheden!

terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile