Bart Pype 8 mei 2018

Nationale Hypotheek Garantie

Je staat op het punt om je (eerste)  woning te kopen. Grote kans dat je wordt geconfronteerd met de vraag of je gebruik wilt maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Welke bescherming biedt deze garantie en wanneer kun je hiervan gebruik maken? Je leest alles over de Nationale Hypotheek Garantie in dit artikel!

Hoe beschermt de Nationale Hypotheek Garantie jou?

De Nationale Hypotheek Garantie is een vangnet. Een vangnet waarop je terug kunt vallen als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Of als je na de verkoop van je woning blijft zitten met een restschuld. Je kunt de garantie afsluiten als je een woning koopt tot de gemiddelde koopprijs. De gemiddelde koopprijs is voor dit jaar (2018) vastgesteld op €265.000.

Hoe wordt de NHG grens bepaalt?

Elk jaar wordt er op 1 november gekeken naar de gemiddelde huizenprijs. Op basis hiervan wordt het nieuwe grensbedrag voor het aankomende jaar vastgesteld. De gemiddelde huizenprijs + 1% is dan de nieuwe grens. De maximale koopprijs van een huis mag in 2018 €265.000 bedragen.

Koop je een huis en pas je direct energiebesparende maatregelen toe waardoor de hypotheek hoger is? Dan geldt er een berekening van de gemiddelde huizenprijs + 6%. Het exacte bedrag hiervoor is
€ 280.900.

Je kunt de hypotheek niet meer betalen die onder de NHG valt

Er zijn verschillende redenen waarom je de hypotheek niet meer zou kunnen betalen. Je verliest je baan, je wordt arbeidsongeschikt of gaat weg bij je partner. In dat geval kan het zijn dat je de woning noodgedwongen moet verkopen. Gelukkig valt je hypotheek in deze situatie onder de NHG. Als bij de verkoop een restschuld ontstaat, dan kan deze onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden worden.

Kun je naar verwachting slechts tijdelijk niet voldoen aan je betalingsverplichtingen? Dan kan het ook interessant zijn om gebruik te maken van het Woonlastenfaciliteit (WLF). Hiermee kun je tijdelijk je woonlasten verlagen. Let op: dat wil niet zeggen dat de schuld kwijt gescholden wordt.

De nationale hypotheek garantie afsluiten, of juist niet?

De Nationale Hypotheek Garantie is niet gratis. De garantie kost eenmalig 1% van jouw hypotheekbedrag. Of het interessant is om de NHG af te sluiten is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Kun je onder moeilijke omstandigheden je hypotheek blijven betalen is de belangrijkste vraag. Freek Hypotheek of een andere hypotheekadviseur kun je hierin een objectief advies geven!

terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile