Bart Pype 22 juni 2018

Overwaarde

Stel je verkoopt je huis en de waarde van je huis is hoger dan de hypotheek die je erop hebt. Dan is er sprake van overwaarde. Je kunt hier een aantal dingen mee doen. Maar wat precies en hoe werkt dat dan? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Wat is overwaarde?

Wanneer je je huidige woning verkoopt wordt met de opbrengst hiervan eerst je hypotheek afgelost. Blijft daarna nog geld over? Dan heb je overwaarde. Dit is dus het positieve verschil tussen de verkoopwaarde van je huis en het bedrag dat je nog aan hypotheek hebt openstaan. Is er een negatief verschil? Dan heb je restschuld. In de huidige woningmarkt komt overwaarde regelmatig voor, doordat de marktwaarde van woningen stijgt.

Overwaarde gebruiken

1) Nieuwe woning kopen

Heb je na de verkoop van je huis overwaarde en koop je binnen drie jaar een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit houdt in dat je de overwaarde kunt gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Het voordeel hiervan is dat je minder hypotheek nodig hebt bij de aankoop van je nieuwe huis. Hierdoor zullen je maandlasten waarschijnlijk lager uitvallen. Als je bij de aankoop van een nieuw huis je overwaarde niet gebruikt, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over dit bedrag.

Heb je eerst een nieuw huis gekocht voordat je je huidige woning hebt verkocht? Dan kun je nog geen gebruik maken van je overwaarde. Om het nieuwe huis te kunnen betalen kun je daarom een overbruggingshypotheek afsluiten. Op het moment dat je huidige woning verkocht is, wordt deze hypotheek weer aflossen met de opbrengst van de verkoop.

2) Verbouwing financieren

Je hoeft niet per sé te verhuizen om gebruik te kunnen maken van je overwaarde. Je kunt het geld bijvoorbeeld ook gebruiken om een verbouwing mee te financieren. Hiervoor moet je eerst je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Omdat je in dit geval te maken krijgt met hogere maandlasten, checkt je hypotheekverstrekker eerst of je dit ook echt kunt betalen.

3) Extra inkomsten of pensioen

Als je binnen drie jaar na de verkoop je overwaarde nog niet hebt ingezet voor de koop van een nieuw huis, mag je zelf beslissen wat je ermee wilt doen. Het geld komt op je rekening te staan en je kunt het bijvoorbeeld beleggen, de studie van je kinderen ermee betalen of gebruiken als aanvulling op je pensioen. Houd er wel rekening mee dat je, afhankelijk van de hoogte van je overwaarde, over dit bedrag wel ieder jaar belasting moet betalen.

Natuurlijk zijn er situaties rondom overwaarde die afwijken van de hierboven genoemde voorbeelden. Wil je advies voor jouw specifieke situatie of wil je meer weten over overwaarde? Via onze makelaars kun je een afspraak inplannen bij Freek Hypotheek. Freek Hypotheek geeft onafhankelijk hypotheekadvies. Zij vergelijken onafhankelijk hypotheken, rentetarieven en voorwaarden van vrijwel alle aanbieders. Meer weten? Neem dan contact op met onze makelaars!

terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile