Bart Pype 11 juni 2018

Woonoppervlakte

Op het moment dat je je huis wilt verkopen of een nieuw huis koopt kom je ermee in aanraking: de woonoppervlakte van de woning. Het is belangrijk dat de juiste woonoppervlakte van de woning wordt gecommuniceerd, omdat dit bepalend is voor de prijs. Een verkeerde meting betekent dus een verkeerde inschatting van de waarde van de woning. Maar wat is de woonoppervlakte eigenlijk en hoe wordt deze precies bepaald? Wij leggen het aan je uit.

Wat is woonoppervlakte?

Niet alle ruimtes in de woning mogen worden meegeteld bij het berekenen van de woonoppervlakte. Alleen de ruimtes met een duidelijke woonfunctie worden gemeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en de hal. Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend. Er is dus een verschil tussen gebruiksoppervlakte en woonoppervlakte. De ruimtes zonder woonfunctie kunnen namelijk wel een gebruiksfunctie hebben, maar worden niet meegerekend bij de woonoppervlakte.

Het meetellen van de zolder als woonoppervlakte kan per huis verschillen. Een bergzolder (zonder vaste trap) wordt niet meegerekend, maar een afgewerkte zolder (met vaste trap) wel. Daarnaast is er een uitzondering voor huizen met een schuin dak. Een ruimte wordt pas tot woonoppervlakte gerekend als de hoogte 1,5 meter of hoger is.

Woonoppervlakte meten

Het meten van de woonoppervlakte moet zo eerlijk mogelijk gebeuren, zodat kopers woningen eerlijk met elkaar kunnen vergelijken en niet te veel geld betalen. Om te voorkomen dat er met verschillende maten wordt gemeten moeten NVM-makelaars zich houden aan de NVM Meetinstructie. Deze meetinstructie maakt onderscheid in netto- en brutowoonoppervlakte. Hierbij vormen de ruimtes met een woonfunctie én gebruiksfunctie de bruto-oppervlakte. De netto-oppervlakte is de daadwerkelijke woonruimte van de woning. In de Meetinstructie staat dat het vermelden van de nettowoonoppervlakte verplicht is. Ook moeten alle ruimten ‘binnenmaats’ gemeten worden. Dit betekent dat er van binnenmuur tot binnenmuur gemeten wordt.

Heb je vragen over het meten van de woonoppervlakte? Neem dan contact met op met een van onze makelaars! We helpen je graag verder.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan