Bart Pype 2 mei 2018

WOZ-waarde

In de eerste maanden van het jaar (uiterlijk eind februari) krijg je van de gemeente de WOZ-waarde in de brievenbus. De WOZ-waarde van een woning staat voor Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Jaarlijks maakt de gemeente een inschatting van de actuele marktwaarde. Het doel hiervan is dat alle huizen op eenzelfde manier getaxeerd worden, zodat ook de belasting op dezelfde manier berekend kan worden. Wil je meer weten over de WOZ-waarde? Lees dan snel verder!

Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?

De gemeente zet een taxateur aan het werk. Deze bezoekt een woning en bekijkt de gegevens over de grond en het gebouw. Als vergelijk bezoekt hij 1 of een aantal vergelijkbare huizen die rond 1 januari van het voorgaande jaar zijn verkocht.

De gemeente laat niet alle woningen taxeren door een taxateur. Vergelijkbare woningen worden getaxeerd met behulp van een computermodel. Dit model houdt rekening met bijvoorbeeld de ligging en het aantal vierkante meters van het huis. Wil je weten of jouw woning is gebruikt om de actuele waarde vast te stellen? Dan kun je een taxatieverslag zelf opvragen bij de gemeente. Veel gemeenten sturen dit verslag standaard mee met je WOZ-beschikking.

De WOZ-waarde opvragen

Sinds oktober 2016 zijn gemeentes verplicht om de WOZ-waarde voor huizen openbaar te maken. Een hele verbetering, aangezien deze eerst opgevraagd moest worden bij de gemeente of tegen betaling bij het kadaster. Je kunt dit nu gratis en eenvoudig online doen via het WOZ-waardeloket. Met deze tool kun je zelf je eigen woning vergelijken met andere huizen. Niet alleen bij je in de buurt, maar door heel Nederland.

Heb je nog vragen over de WOZ-waarde van je woning, of heb je een andere vraag? Bekijk dan onze kennisbank of neem telefonisch contact met ons op. We helpen je graag met de aankoop of verkoop van je huis!

terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile