HuizenmarktDiensten Rik Feijen 5 juli 2021

Wie tekent voorlopig koopcontract eerst?

Naar een huis zoeken en een openingsbod plaatsen is spannend. Zodra je dit gedaan hebt, is het immers wachten tot de verkopende partij jouw bod accepteert. Als je eenmaal het bericht hebt gekregen dat jouw bod geaccepteerd is, moet een voorlopig koopcontract ondertekend worden. Hierin staan alle afspraken vermeld die tussen de koper en verkoper gemaakt zijn. De koop gaat immers alleen door wanneer de afspraken duidelijk zijn en geaccepteerd worden door alle partijen. Het ondertekenen van deze koopakte is dus een belangrijke stap. Maar wie tekent dit contract eigenlijk eerst? 

Het voorlopig koopcontract zorgt voor ontbinding

Een voorlopig koopcontract betekent niet gelijk dat je overal aan vast zit. Er zijn namelijk ook ontbindende voorwaarden waaraan gehouden moeten worden. Ondanks dat het een voorlopig contract is, kan er niet zo makkelijk een ontbinding plaatsvinden. Dit kan namelijk alleen wanneer er niet aan deze voorwaarden voldaan wordt. Toch sta je als koper sterk. De koper kan binnen drie dagen na tekenen alsnog terugkomen op de koop. Hiervoor hoeft geen reden opgegeven te worden. Dit wordt de wettelijke bedenktijd genoemd. Je moet er wel voor zorgen dat je op een goed moment gaat ondertekenen. Lees de documenten daarom altijd door. 

Alle partijen aanwezig bij het ondertekenen

Het voorlopig koopcontract wordt ondertekend wanneer beide partijen aanwezig zijn. Zo kunnen in eerste instantie alle afspraken goed doorgenomen worden. De makelaar is hier ook bij aanwezig. De verkoper is de eerste die zijn handtekening zet. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract en is de koop op dat moment rond. De makelaar stuurt dit contract naar de notaris, zodat er een akte van levering opgesteld kan worden. In de tussentijd heb jij dus wel drie dagen de tijd om de beslissing te maken. Ook kan het zijn dat de verkoop alsnog niet doorgaat als jij als koper niet aan bepaalde voorwaarden kunt voldoen. Deze voorwaarden staan altijd overzichtelijk onder elkaar, zodat de partijen weten waaraan voldaan moet worden om de verkoop rond te krijgen. 

Enkele ontbindende voorwaarden

Een van de ontbindende voorwaarden die in het voorlopig koopcontract kan komen, is dat de financiering rond moet zijn. Je moet een hypotheek af kunnen sluiten. Wanneer deze financiering niet verstrekt wordt, kan de koop ook niet doorgaan. Ook de bouwtechnische keuring kan een belangrijk onderdeel zijn. Wanneer blijkt dat de verbouwing veel geld gaat kosten, kan het namelijk ook een besluit zijn om de woning niet te nemen. Dit zal alleen zijn bij de mankementen die onacceptabel hoge kosten met zich mee gaan brengen. De makelaar kan altijd advies uitbrengen op basis van deze keuring, zodat je de juiste keuze gaat maken voor jouw nieuwe woning en er zeker van bent dat je binnen jouw budget blijft. 

Jouw wensen uit kunnen spreken

Het voorlopig koopcontract is voor alle partijen een veilige oplossing. Doordat de afspraken op voorhand al opgesteld zijn, hebben beide partijen namelijk ook iets om aan vast te houden. Wel moet je er rekening mee houden dat dit contract door de verkopende makelaar wordt opgesteld. Je bent hier dus vaak niet bij, maar je kunt het vooraf wel doornemen. Wanneer jouw eigen voorwaarden er niet in staan, kun je het hier altijd over hebben. Het is beter om de wensen van alle kanten uit te spreken dan dat je uiteindelijk een koop doet waar je niet achter staat. Bepaal daarom altijd voor jezelf waar je het beste mee uit bent. Zo voorkom je ook dat je in een huis komt te zitten waar je geen thuis van zou kunnen maken. 

Als verkoper de voorwaarden opstellen

Als verkoper moet je jouw wensen ook duidelijk maken. Het voorlopig koopcontract moet immers ook in jouw voordeel werken. Zo moet je bijvoorbeeld gaan bekijken wat voor jou voorwaarden zijn om de verkoop door te laten gaan. Je wilt altijd de zekerheid hebben dat de koper de financiering rond kan krijgen, zodat je het geld ook in handen krijgt. Onder voorbehoud van financiering is dus wel een belangrijk punt om te vermelden. Ook kunnen er andere zaken zijn die je meeneemt. Er is daarom vaak een checklist te vinden, zodat je niets over het hoofd ziet. Je kunt ook op zoek gaan naar een voorbeeld. Je weet dan precies wat je kunt verwachten en zorgt ervoor dat jouw makelaar het op een goede manier opstelt. Uiteindelijk heb je als verkoper jouw huis verkocht en kun je zelf weer gaan genieten van jouw nieuwe woning. 

Advies vragen bij de makelaar

Je kunt altijd meer advies inwinnen over het voorlopig koopcontract. Hierdoor weet je ook beter waar je aan toe bent. Jouw makelaar weet namelijk beter wat er allemaal voor het contract nodig is, waardoor de makelaar ook beter voor ogen heeft hoe je de verkoop en koop op een goede manier regelt. Tevens zijn de documenten allemaal op de juiste manier opgesteld. Juridisch gezien kan er daarom ook niets meer misgaan. Je weet zeker dat de verkoop legitiem door kan gaan. Wel moet je er rekening mee houden dat de koper dus nog enkele dagen bedenktijd heeft, waardoor er onverhoopt toch een annulering plaats gaat vinden. Over het algemeen zal dit niet snel gebeuren omdat de koper ook al onderzoek gedaan heeft.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan