Bart Pype 1 mei 2018

Kosten koper

Kosten koper (k.k.) zijn de bijkomende kosten voor de aankoop van je woning. Je betaald bij een bestaande woning dus niet alleen de vraagprijs. Als koper moet je rekening houden met o.a. de overdrachtsbelasting, de kosten voor het afsluiten van een hypotheek en de transportakte. Loop jij rond met de gedachte om een huis te kopen? Lees dan snel verder en leer alles over de kosten koper. Ga je voor een nieuwbouwhuis? Dan is deze informatie niet relevant voor je. Bij een nieuwbouwhuis krijg je namelijk te maken met de term ‘vrij op naam‘ (v.o.n.).

Wat is kosten koper?

In één zin: de bijkomende kosten die je betaald voor de aankoop van je woning. Als we hier dieper op ingaan, dan kunnen we de deze kosten onderverdelen in wettelijke en overige kosten. De wettelijke kosten betaal je altijd. Met de overige kosten moet je in veel gevallen wel rekening houden. In het onderstaande overzicht vind je de wettelijke en meest voorkomende overige kosten.

Wettelijke kosten:

 • Overdrachtsbelasting: als je een bestaande woning koopt, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting.
 • Notariskosten: de notaris stelt altijd twee aktes op. De overdrachtsakte en de hypotheek akte. De overdrachtsakte is het bewijs van bezit. De hypotheekakte is de afspraak tussen woningbezitter en de geldverstrekker.
 • Kadastrale rechten:  Het kadaster brengt kosten in rekening voor het registeren of wijzigen van eigenaar en hypotheek recht in het register. Deze kosten betaal je normaal gesproken niet aan het kadaster, maar worden in rekening gebracht door de notaris.

Overige kosten:

 • Bouwtechnische keuring: het is belangrijk om de technische staat van de woning objectief te laten beoordelen.
 • Taxatiekosten:  bij de meeste hypotheekverstrekkers ben je verplicht om een taxatierapport aan te leveren.
 • Afsluitprovisie: wil je advies van een financieel adviseur die kijkt welke hypotheek het beste bij je past? Dan betaal je deze adviseur voor zijn/haar dienstverlening.
 • Bankgarantie: het is gebruikelijk dat er door de koper een aanbetaling van 10% van de aankoopsom wordt gedaan. Als je zelf niet over dit geld beschikt, dan kun je de bank vragen om een waarborgsom te storten.
 • Nationale hypotheek garantie: voldoet jouw aankoop aan de regel van de nationale hypotheek garantie? Dan betaal je voor deze garantstelling 1% van de aankoopsom.

Hoeveel procent is kosten koper?

Je wilt graag weten hoeveel je precies kwijt bent aan de kosten koper. Logisch, want je bent benieuwd of de aankoop van een woning haalbaar is. Gemiddeld bedragen de bijkomende kosten 5 à 6 procent. Wil je het exacte bedrag weten? Dan zul je moeten kijken naar jouw persoonlijke situatie. De eerste stap die je zult moeten zetten is het opvragen van deze kosten!

De kosten koper berekenen

Om je op weg te helpen hebben we hieronder een voorbeeldberekening gemaakt. Je wilt een huis kopen van € 200.000,-. In deze situatie maak je geen gebruik van een adviseur en valt jouw aankoop niet binnen de NHG. Je bent wel verplicht om een taxatierapport te laten maken voor de hypotheekverstrekker. In dat geval zijn de bijkomende kosten als volgt:

Wettelijke kosten:

 • 2% overdrachtsbelasting, ofwel € 4000,-
 • Notariskosten = € 900,-

Overige kosten:

 • Taxatierapport = € 400,-
 • Bouwtechnische keuring = € 200,-

De totale kosten bedragen € 5.500,-, ofwel 2,75%

Kun je kosten koper meefinancieren in 2018?

In 2017 kon je nog maximaal 101% van de koopsom lenen. Vanaf 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Je kunt nog maximaal 100% van de koopsom lenen, waardoor het inbrengen van eigen financiële middelen een must is.

terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile