Bart Pype 20 juni 2018

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Bij het verkopen of kopen van een huis heb je een aantal plichten. Als verkoper heb je een mededelingsplicht en als koper heb je een onderzoeksplicht. Deze plichten zorgen ervoor dat er na de (ver)koop geen onaangename ontdekkingen gedaan worden. Als koper ben je verplicht om onderzoek te doen naar het onderhoud van het huis voordat je het contract tekent. Daartegenover staat dat je als verkoper verplicht bent alle gebreken die bij jou bekend zijn te melden aan de potentiële koper.

Mededelingsplicht

Als verkoper verkoop je je huis inclusief zichtbare en onzichtbare gebreken. Daarom ben je wettelijk verplicht de koper van de juiste informatie over je woning voorzien. De mededelingsplicht houdt in dat je de potentiële koper moet vertellen over eventuele gebreken die je misschien niet direct kunt zien, maar waarvan je weet dat ze er zijn. Ook ben je verplicht de koper op de hoogte te stellen van de rechten van anderen op jouw perceel.

Na de verkoop ben je als verkoper ben je niet meer verantwoordelijk voor gebreken aan het huis. Toch kun je dan alsnog aansprakelijk gesteld worden als blijkt dat je een gebrek hebt verzwegen voorafgaand aan de verkoop. Ook bij een gebrek dat normaal gebruik van de woning in de weg staat kun je aansprakelijk zijn. Dit is het geval als het gebrek voor de overdracht is ontstaan, ook al was dit bij jou niet bekend.

Onderzoeksplicht

Als koper is het belangrijk om de bouwtechnische en juridische staat van je nieuwe woning te kennen. Je nieuwe huis moet namelijk wel normaal gebruikt kunnen worden. Daarom heb je een onderzoeksplicht. Je moet er dus voor zorgen dat je zo veel mogelijk te weten komt over de woning voordat je het koopt. Dit kun je doen door ernaar te vragen bij de verkoper en eventueel een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Voor de juridische staat kun je bij de gemeente of het kadaster navragen wat het bestemmingsplan is van de buurt waarin je gaat wonen. Eventueel kun je een aankoopmakelaar inschakelen om jouw belangen te behartigen en je bij te staan met dit soort zaken.

Ben jij van plan binnenkort een woning te (ver)kopen en wil je meer weten over de rechten en plichten die als koper of verkoper hebt? Of zoek je een goede bouwkundige keurder?

Neem dan gerust contact op met een van onze makelaars voor meer informatie!

terug naar overzicht

Our customers rate us 9 out of 10!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9.
Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Create a search profile