HuizenmarktDiensten Rik 7 december 2022

10 tips: Inspectie woning voor overdracht

Is je woning eindelijk verkocht of heb je je droomhuis kunnen kopen? dan moet er vóór de overdracht eerst een inspectie plaatsvinden, maar waar moet er allemaal naar gekeken worden? Hieronder vind je 10 handige tips die je kunt gebruiken voor de inspectie van je woning voor een overdracht. 

Tip 1: Makelaar inschakelen

Neem contact op met een goede makelaar die samen met jou aanwezig kan zijn tijdens de inspectie. Een makelaar kan je gedurende heel het koop- of verkoopproces helpen en weet alles over de inspectieprocedure.

Tip 2: Meterstanden checken

Controleer of tijdens de inspectie ook de standen van de water-, elektriciteits- en gasmeters gecheckt en opgeschreven worden. Je hebt deze gegevens namelijk bij de leveranciers nodig na de verhuizing.

Tip 3: Elektrische toestellen

Let op of alle elektrische apparaten in het pand zoals keukenapparatuur, ventilatoren, spots en dergelijke goed werken. Is er iets defect, dan moet er direct notitie van gemaakt worden tijdens de inspectie.

Tip 4: Sleutels

Check in hoeverre alle sleutels van het nieuwe huis aanwezig zijn tijdens de overdracht. Denk ook aan sleutels van de slaapkamers, de berging, zolder, schuur, hekwerk, kasten en dergelijke. Ga daarnaast na of de ramen en deuren goed open en dicht gaan en of het hang- en slotwerk in goede staat is.

Tip 5: Water en sanitair

Bij een inspectie wordt ook gekeken of alle kranen, de douche en het toilet optimaal functioneren. Het toilet moet namelijk goed doorspoelen, het water moet goed uit de kraan lopen en er wordt ook op het verwarmen van water gelet.

Tip 6: Meubels

Maak duidelijke afspraken over de aanwezige roerende zaken. Sommige kopers wensen dat alle roerende zaken uit de woning worden verwijderd terwijl anderen de woning inclusief willen overnemen.

Tip 7: De opstalverzekering

Er moet gecheckt worden of de opstalverzekering door de verkoper beëindigd is en in hoeverre de nieuwe koper deze verzekering al geregeld heeft.

Tip 8: De verwarming

Let op of de verwarming/cv-ketel correct werkt en zet de thermostaat op 25 graden zodat de inspecteur kan voelen dat de verwarmingen het goed doen.

Tip 9: Opruimen en schoonmaken

Het pand moet helemaal opgeruimd en schoongemaakt zijn. Let op elke verdieping en sla geen enkele ruimte over.

Tip 10: Licht

Tijdens de inspectie van een huis worden alle lichtschakelaars en -knoppen gecontroleerd. Het huis moet namelijk zowel van binnen als van buiten optimaal belicht zijn.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan