Huizenmarkt Rik Feijen 12 januari 2022

4 tips voor als je het eerst een huis bezichtigt

Na zoveel tijd te hebben bespaard en vooruit te plannen, is het bezichtigen van een huis een spannende volgende stap. Het is niet alleen een geweldige kans om je voor te stellen dat je in een bepaalde woning woont, maar het is ook een kans om mogelijke valkuilen te spotten. Tijdens zo’n bezichtiging moet je niet al te veel op het interieur letten, al zijn die relaxstoelen in de woonkamer nog zo mooi. Je moet juist de onderstaande tips toepassen waarmee je je kansen om het juiste huis te kiezen absoluut vergroot. 

Let op scheuren in de muur

De vuistregel als het gaat om scheuren in de muur, is dat het een groot probleem is als je ze vanaf de andere kant van de kamer kunt zien. Een of twee haarscheurtjes zouden geen ramp moeten zijn, maar iets groters dat opvalt, moet absoluut worden onderzocht. Controleer raamkozijnen om te zien of ze naar beneden hellen en probeer op de breedte in plaats van de lengte te letten. Als een scheur breder is dan 5/6 cm, kan dit over het algemeen een teken zijn van structurele problemen in het huis. 

Maak kennis met de buren

Wanneer je serieus overweegt een woning te kopen, neem dan ook de tijd om na te denken over de omgeving. Wees niet bang om je toekomstige buren te vragen om een ​​kort gesprek over het huis, over de mogelijke redenen van de eigenaar om het huis te verkopen of over eventuele eerdere problemen met het huis. Bovendien biedt het de kans om te leren kennen met wat voor soort mensen je zou kunnen leven als je daadwerkelijk de woning koopt. Ga dus op visite bij je toekomstige buren en ga zitten op hun hoekbank met relaxfunctie voor een goed gesprek. 

Zoek naar vocht

Het lijkt heel voor de hand liggend om op te letten, maar wees niet bang om echt goed te kijken naar tekenen van vocht. Afgezien van de muffe geur die je waarschijnlijk zult tegenkomen tijdens de huisbezichtiging als er vocht in de woning is, moet je je ogen open houden voor zaken als schilferende/borrelende verf of getijdenvlekken langs de muren. Verse verf wordt vaak gebruikt om de geur van vocht te maskeren, dus denk niet dat je vrij bent als je die geur niet oppikt. Ook zou een draaistoel geplaatst kunnen zijn voor de vochtplekken, let hier dus goed op. 

Stel de juiste vragen

De makelaar is er in de eerste plaats om het huis te verkopen, maar zal waarschijnlijk ook alle gebreken van de woning kennen. Vraag hen dingen als het aantal mensen dat het de afgelopen tien jaar in bezit heeft gehad, hoe recentelijk het opnieuw is bedraad en of er veel werk aan is gedaan. Als je het niet vraagt, zullen ze je waarschijnlijk niet op deze dingen wijzen. Laat de angst om nieuwsgierig te zijn je er niet van weerhouden om zoveel mogelijk over het huis te weten te komen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan