Bart Pype 11 juni 2020

Appartement kopen: waar moet je op letten?

Het kopen van een appartement gaat net iets anders in zijn werk dan het kopen van een huis. Een appartement is namelijk onderdeel van een groter gebouw. Dit betekent dat je samen met alle andere appartementbewoners mede-eigenaar bent van het hele gebouw. Bij het kopen van het appartement word je automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE behartigt alle gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren en zorgt ervoor dat het hele complex in goede staat verkeert. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren weet hoe het zit met de VvE waarin jij terecht zult komen.

Wat is een VvE?

Een VvE gaat over de beslissingen van het onderhoud, beheer en daar bijkomende financiële zaken. Elk lid betaalt mee aan de kosten die gemaakt worden. De VvE vergadert minimaal 1 keer per jaar en heeft een voorzitter benoemd. Daarnaast is het hebben van een collectieve opstalverzekering verplicht. 

Actieve VvE

Het is wettelijk verplicht dat de VvE bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat. Check dit daarom van tevoren. Een VvE die is ingeschreven bij de KvK is hoogstwaarschijnlijk ook actief. Dit is wel zo handig omdat je de VvE voor bepaalde zaken nodig zult hebben.

Servicekosten

De VvE is eigenaar en dus verantwoordelijk voor het onderhouden van het gebouw. Alle leden van de VvE betalen dan ook mee aan de servicekosten. De VvE bepaalt zelf hoe hoog dit maandelijkse bedrag is. In het splitsingsreglement staat welke delen van het onderhoud de VvE voor zijn rekening neemt. Het is belangrijk dat je van tevoren checkt hoe dit geregeld is. Vaak werken VvE’s met een meerjarenplan voor het onderhoud. Hiermee krijg je een goed beeld van de kosten die je hieraan kwijt bent. 

Reservefonds?

Een goede VvE heeft een reservefonds voor het onderhoud. Hierdoor voorkom je dat eigenaren onverwacht met hoge kosten te maken krijgen. Check daarom of dit fonds in jouw VvE bestaat en in hoeverre deze gevuld is. Hiermee voorkom je dat je als kersverse bewoner direct met hoge kosten te maken krijgt. 

Notulen

De Vereniging van Eigenaren is verplicht om minstens 1 keer per jaar een ledenvergadering te houden en te notuleren. Door van tevoren bij de makelaar of de huidige eigenaar de notulen op te vragen kun je checken of en hoe actief de VvE is, hoe de zaken geregeld zijn en welke dingen er op dit moment spelen.

Vraag het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement op

In het splitsingsreglement staat hoe het complex is verdeeld en wat de regels van de VvE zijn. In het huishoudelijk reglement staan de leefregels binnen het complex, zoals bijvoorbeeld regelgeving omtrent het hebben van huisdieren en het gebruik van gemeenschappelijke ruimten.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat er precies komt kijken bij het kopen van een appartement en waar je op moet letten. Ben jij op zoek naar een appartement? Neem dan een kijkje in ons aanbod!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan