Huizenmarkt Anne Fleur Kolthof 7 april 2023

Benut jouw financiële voordelen

Verduurzamingsmaatregelen met je hypotheek 

Bepaal welke verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen …

Maak bijvoorbeeld een lijst van de verduurzamingsmaatregelen die je wilt nemen, zoals isolatie van het dak, muren of vloer, zonnepanelen, een warmtepomp of dubbel glas. Waarom zou je deze maatregelen treffen? Heel simpel …

  1. Lagere lasten

  2. Meer woningcomfort

  3. Goed voor milieu

  4. Hogere woningwaardes | Wist je dat vb&t Makelaars ook taxaties uitvoert?

Vrijstelling overdrachtsbelasting: hoe werkt dat?

Tijdelijke vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar. Dit houdt in dat wanneer een starter een woning koopt, deze persoon geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen over de aankoopprijs van de woning.

Deze vrijstelling geldt alleen voor woningen die de koper als hoofdverblijf gaat gebruiken. Daarnaast moet de koper aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de vrijstelling:

  1. De koper is tussen de 18 tot 35 jaar oud.

  2. De koper koopt een woning die de koper zelf gaat bewonen als hoofdverblijf.

  3. De koper heeft niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling.

Het idee achter deze regeling is dat het voor starters makkelijker wordt om een woning te kopen. De vrijstelling van overdrachtsbelasting zorgt ervoor dat de bijkomende kosten bij de aankoop van een woning lager zijn, waardoor het voor starters makkelijker wordt om een woning te kopen.

Rente kent stabiliteit

De rente ligt momenteel rond de 4% en dit is de afgelopen 8 maanden redelijk stabiel gebleven. Hierdoor weet je waar je aan toe bent zodra je een woning wilt kopen. 

Senioren en financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar voor senioren die hun woning willen financieren, zo heb je als AOW-er óf als je AOW-er binnen 10 jaren wordt het recht om meer te lenen.

  1. Benut je overwaarde: Als je al een woning heeft en er is sprake van overwaarde, dan kun je deze overwaarde benutten om jouw woning te financieren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een extra hypotheek op jouw woning of door jouw woning te verkopen en een goedkopere woning terug te kopen.

  2. Opeethypotheek: Bij een opeethypotheek kun je de overwaarde van jouw woning opnemen als extra inkomen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een maandelijkse uitkering of door middel van een eenmalige opname. Bij een opeethypotheek betaalt je vaak wel hogere rente dan bij een reguliere hypotheek.

  3. Verzilverhypotheek: Een verzilver hypotheek is een vorm van een opeethypotheek waarbij je de overwaarde van jouw woning kunt opnemen, zonder dat je maandelijkse lasten hebt. De rente wordt bij deze vorm van financiering opgeteld bij de hypotheeksom. Bij verkoop van de woning wordt de hypotheeksom plus rente afgelost uit de verkoopopbrengst.

Tevens wordt er tegenwoordig steeds flexibeler getoetst waardoor je vaak meer kunt lenen.

Het is belangrijk om te weten dat de financieringsmogelijkheden voor senioren sterk afhankelijk zijn van jouw persoonlijke situatie. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij Freek Hypotheek om de mogelijkheden in jouw specifieke situatie te bespreken.

Financiële voordelen door starterslening van SVn

De Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een lening speciaal voor starters op de woningmarkt. Met deze lening kunnen starters de kosten voor de aankoop van hun eerste koopwoning financieren. 

De Starterslening wordt verstrekt door gemeenten en is bedoeld om het kopen van een huis voor starters met een laag inkomen mogelijk te maken.

De Starterslening is een aanvullende lening bovenop de reguliere hypotheek, die wordt verstrekt tegen gunstige voorwaarden. Zo betaalt de koper de eerste drie jaar geen rente en aflossing over de Starterslening. Hierdoor zijn de maandlasten in de eerste jaren lager. Na deze periode van drie jaar gaat de koper rente en aflossing betalen over de Starterslening.

De hoogte van de Starterslening is afhankelijk van de gemeente waarin de woning is gelegen en de persoonlijke situatie van de koper. 

In sommige gemeenten kan de lening tot 20% van de aankoopprijs van de woning bedragen, met een maximum van € 40.000. In andere gemeenten gelden andere maximumbedragen en kan het percentage verschillen.

Om in aanmerking te komen voor een Starterslening moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de koper bijvoorbeeld een starter zijn op de woningmarkt en mag het inkomen niet hoger zijn dan een bepaald bedrag.

Daarnaast moet de woning aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals de maximale koopprijs en het feit dat het om een bestaande woning moet gaan.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle gemeenten de Starterslening aanbieden. Tot slot kan het zijn dat er andere gemeentelijke leningen beschikbaar zijn voor starters. 

Wisselen van hypotheek?

Heb je een huidige hypotheek, maar twijfel je om bijvoorbeeld over te stappen naar Freek Hypotheek? Het kan zijn dat de boete die je dan moet betalen enorm meevalt. Hij is steeds lager en in jouw geval misschien wel kosteloos. 

Hoe zit het anno 2023 met overbieden? 

We zien steeds meer dat er realistisch op een woning geboden wordt. We adviseren wel om realistisch te blijven en goed onderzoek te doen wat een woning daadwerkelijk waard is. Hiervoor kun je het beste een aankoopmakelaar zoals vb&t Makelaars inschakelen. 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan