Nieuws Rik Feijen 1 oktober 2019

Besparen op je makelaarskosten

Bij het verkopen van je huis komen een aantal kosten kijken. Gelukkig heb je zelf wel invloed op de hoogte van deze kosten. Zo kun je heel makkelijk makelaarskosten besparen door de juiste makelaar in te schakelen en de juiste diensten af te nemen. Hoe je dit aanpakt? Wij geven je 3 tips waarmee je kunt besparen op je makelaarskosten.

Kies voor vaste prijzen

De verkoop van je huis is een belangrijke gebeurtenis waarbij je er zeker van wilt zijn dat het proces goed verloopt. Toch betekent dit niet dat je hiervoor altijd de hoofdprijs moet betalen. De kosten van een makelaar betaal je in de vorm van een courtage of een vast tarief. Courtage is een commissie die de makelaar van jou krijgt in ruil voor zijn diensten. Meestal bestaat dit bedrag uit een percentage van de verkoopprijs van je huis. Je weet dus van tevoren niet precies wat je kwijt bent en wat je ervoor terugkrijgt. Kies je voor een makelaar die vaste tarieven voor zijn diensten hanteert, dan weet je vooraf precies waar je aan toe bent en hoef je dus geen ingewikkelde berekeningen te maken welk bedrag je uiteindelijk bij de notaris gaat betalen! Het voordeel van een vast tarief is dat je zelf kunt

kiezen welke diensten je afneemt tegen welke prijs. Vooral handig wanneer je er voor kiest om zelf een aantal dingen te regelen.

Bepaal zelf welke kosten je maakt

Een makelaar is een expert op het gebied van verkopen, maar er zijn ook werkzaamheden die jij zelf kunt uitvoeren. Eén van de werkzaamheden is bijvoorbeeld het doen van de bezichtigingen. Zelf geïnteresseerden rondleiden is voor jou niet moeilijk aangezien jij je huis goed kent. Door dit zelf te doen bespaar je op deze kosten. Bij een makelaar die met vaste tarieven voor bepaalde diensten werkt bepaal je op deze manier zelf welke kosten je maakt. Zo kun je nog steeds rekenen op professionele ondersteuning en zoveel diensten afnemen als je wilt, maar houd je zelf de controle over de kosten hiervan.

Kies het juiste verkooppakket

Kies je voor een makelaar waarbij je zelf ook werkzaamheden kunt uitvoeren, dan zijn er vaak verschillende dienstenpakketten die jou helpen met de verkoop van je huis. Let bij het kiezen van een pakket op de inhoud en vergelijk deze met elkaar. Bepaal welke diensten je echt nodig hebt en maak op basis daarvan een selectie. Het opstellen van de koopakte is bijvoorbeeld iets waarvoor je altijd een makelaar nodig hebt. Een goedkoop pakket zonder deze dienst betekent dus extra kosten.

Daarbij is de onlinepresentatie van jouw woning natuurlijk ook heel belangrijk. Immers zorgt een goede presentatie ervoor dat jouw woning ook goed online bekeken wordt. Kies dus voor een makelaar die dit voor je uit handen neemt. Betalen voor diensten die je achteraf zelf had willen doen is zonde van je geld, let daarom goed op welke diensten er in ieder verkooppakket zitten.

Bij Easie heb je keuze uit 5 verkooppakketten voor een vast tarief. Zo kunnen we je op basis van jouw wensen de juiste diensten aanbieden die je nodig hebt voor de verkoop van je woning. Kies er bijvoorbeeld voor om veel werkzaamheden zelf te regelen, alles aan ons over te laten of iets er tussenin. Bekijk hier onze verkooppakketten. Zo bespaar je heel makkelijk op je makelaarskosten! Easie toch?

Welke kosten brengt een makelaar in rekening?

De kosten voor jouw makelaar kunnen erg variëren en zijn sterk afhankelijke van de werkzaamheden die een makelaar voor jou verricht. Om voor jou deze kosten inzichtelijk te krijgen, hebben wij een onderverdeling gemaakt tussen vaste en variabele kosten.

De vaste kosten worden ook wel courtagekosten genoemd. Daarnaast zal een makelaar gebruik kunnen maken van de producten / diensten van derden om jouw woning onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers.

De courtagekosten

Dit is een vooraf afgesproken vergoeding voor de vaste werkzaamheden die de makelaar verricht om jouw huis te verkopen. Deze kosten zijn vaak een percentage van de waarde van de aan- of verkoop van de woning. Lees meer over courtagekosten .

Indien je gebruik maakt van de diensten van een makelaar adviseren wij vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en betalingsafspraken.

De variabele kosten van jouw makelaar

Naast de courtagekosten zijn er verschillende mogelijkheden aan variabele kosten. Onderstaand een overzicht van kosten die door een makelaar gerekend kunnen worden:

Advertentiekosten makelaar

De advertentiekosten zijn de kosten die een makelaar maakt voor de ontwikkeling en het plaatsen van een advertentie. Hierbij valt te denken aan het plaatsen van een advertentie in een lokale / regionale krant, maar het plaatsen van een banner in een, aan de doelgroep gerelateerde, website is ook een advertentiemogelijkheid waar makelaars kosten voor in rekening kunnen brengen.

Vaak maken makelaars prijsafspraken met lokale / regionale kranten. Aangezien een makelaar regelmatig advertenties plaatst, biedt een uitgever de makelaar vaak lagere prijzen voor het plaatsen van een advertentie. Deze lagere prijs wordt vaak doorgerekend naar de verkoper. Dit kan dus voordelen opleveren.

Kosten makelaar professionele fotograaf

Vaak is de fotograaf verantwoordelijk voor de foto’s van uw woning. Ben je hier niet tevreden mee, of stel je hogere eisen aan de fotografie van jouw woning, dan kan een makelaar vaak een professionele fotograaf voor jou inhuren om professionele foto’s te maken.

Kosten makelaar woningstylist

Ben je niet tevreden over de styling van jouw woning of verwacht je dat hierdoor de woning minder snel verkocht wordt? Een woningstylist kan dan een oplossing zijn. Door via een makelaar of zelf een woningstylist in te huren, maak je jouw woning aantrekkelijker voor de verkoop. Een stylist wordt vaak gecombineerd met een professionele fotograaf.

Indien je gebruik maakt van één van de optionele diensten van jouw makelaar, of een andere dienstverlener, zorg er dan voor dat je hier vooraf duidelijke afspraken over maakt. Vaak is het aan te raden vooraf zelf ook eens te informeren over deze kosten via een andere adviseur.

De voordelen van Easie

Bij Easie betaal je weinig makelaarskosten. Daarnaast hebben wij een landelijk denkend netwerk van onder andere fotografen, taxateurs, stylisten en tekstschrijvers. Aangezien wij regelmatig deze diensten verrichten voor onze klanten zijn wij in staat om deze diensten voor een aantrekkelijke prijs aan te bieden.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan