Huizenmarkt Rik Feijen 30 juni 2021

Bod uitbrengen op een huis; Hoeveel onder de vraagprijs?

Een bod uitbrengen op een huis. Het blijft spannend. Je wilt immers jouw droomhuis in handen krijgen, maar het liefst ook nog wat van de prijs afhalen. Jouw openingsbod is daarbij van belang. Deze moet altijd goed doordacht zijn, zodat het huis niet direct aan jouw neus voorbijgaat. Maar tegelijkertijd liggen de vraagprijzen vaak heel hoog. Hoeveel kun je dan onder de vraagprijs gaan zitten? Onderstaande informatie moet jou helpen om het juiste bod uit te brengen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de woning kunt kopen en kunt uitkijken naar een verhuizing. 

Een bod uitbrengen op een huis met factoren

De vraagprijs wordt altijd aangegeven vanuit de verkoper. Dit is de prijs die in de buurt komt van de taxatie die vooraf gedaan is. Het kan zijn dat er iets boven de taxatie is gegaan, maar ook eronder. Afhankelijk van de vraagprijs kun je echter wel een bod uitbrengen op een huis. Hier zitten wel wat regels aan verbonden. Ook moet je bekijken of het binnen jouw budget gaat passen. Jouw droomhuis kan immers nog wel eens te duur zijn. Voordat je jouw bod uit gaat brengen moet je dus wel veel factoren mee gaan nemen en bekijken wat er allemaal meespeelt om een openingsbod op te stellen voor jouw nieuwe woning. 

Jouw eigen budget in het achterhoofd houden

Als eerste ga je dus kijken naar jouw eigen budget. Wat kun je daadwerkelijk missen voor een woning en hoeveel geld is er dan nog over voor de verbouwing? Je hoeft immers niet gelijk de vraagprijs te betalen voor het huis. Wel moet je er dan rekening mee houden dat de verkoper weet in welke staat het huis verkocht wordt. De prijs is daarom niet voor niets op dit bedrag gezet. Daarbij zijn er factoren die de verkoop mogelijk maken, waarnaar gekeken moet worden. Wanneer de woning verkocht wordt vanwege een verhuizing, zal de verkoper niet snel onder de vraagprijs gaan zitten. Bij een scheiding of financiële problemen juist weer wel. Dit kan in jouw voordeel werken bij het plaatsen van een openingsbod. 

De emotionele waarde van de woning

Je kunt dus een bod uitbrengen op het huis op basis van jouw budget. Echter zal een openingsbod niet snel geaccepteerd worden door de verkopers. Je kunt daarom als koper beter op de emotionele waarde gaan zitten. Hier spelen wederom een aantal factoren een grote rol. Zo kun je gaan kijken naar hoelang de woning al te koop staat. Ook de snelheid waarmee de verkoper de woning wilt verkopen en de reden van de verkoop zorgen voor een snellere verkoop onder de vraagprijs. Hoe langer het huis al op de markt is, hoe meer onderhandelruimte er te vinden is. Je kunt daarom het beste proberen te peilen wat de verkoopredenen zijn. 

De hulp van een aankoopmakelaar inschakelen

Een bod uitbrengen op een huis kan bij de verkoper zelf. Je moet dan wel weten wat jouw rechten en plichten zijn bij het onderhandelen. Als je van jezelf weet dat je niet goed bent in onderhandelen, is het verstandig om te gaan kijken naar een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar kan namelijk beter inschatten hoeveel ruimte er is om onder de vraagprijs te gaan zitten. Daarbij heb je direct een betere houvast. Een verkoper zal namelijk minder snel een kat- en muisspel gaan spelen met een makelaar dan met een koper. Voor jou resulteert dit dus ook in meer onderhandelingen en wellicht een beter bedrag voor het kopen van de woning. Het kan daarom aan te raden zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen en hier een klein deel van het budget aan uit te gaan geven voordat je op zoek gaat naar jouw droomhuis. 

Een krappe huizenmarkt als factor

Houd er ook rekening mee dat een bod uitbrengen op een huis afhankelijk is van de situatie op de huizenmarkt. Bij een krappe huizenmarkt is er namelijk minder ruimte om te onderhandelen. Vooral in de grote steden merk je daarom al gauw dat de huizen boven de vraagprijs verkocht worden. Daarom zijn er veel makelaars die de huizen met een vanafprijs hebben staan in plaats van een vraagprijs. Hierdoor zijn er ook weer andere regels verbonden aan het bieden op een woning. Een bod uitbrengen op het huis naar keuze krijgt hierdoor een geheel andere wending. Het onderhandelen zal hierdoor ook al snel stroever verlopen. Hoe meer mensen mee gaan bieden vanaf een bepaalde prijs, hoe hoger de uiteindelijke verkoopprijs gaat zijn. 

Kans maken op verhuizing

Hoe je jouw bod ook gaat uitbrengen, je blijft afhankelijk van jouw eigen geld. Daarbij moet er voldoende ruimte overblijven en je kunt ook niet ver onder de vraagprijs gaan zitten. Bepaal daarom goed wat je voor jouw nieuwe woning kunt en wilt betalen en hoever je daadwerkelijk onder de gevraagde prijs gaat zitten. Zo zorg je ervoor dat jouw bod niet zomaar afgewezen wordt, maar dat je een goede kans maakt om uiteindelijk in jouw droomhuis te wonen. Een bod uitbrengen op een huis brengt jou daarom naar jouw droomhuis, zonder dat je meer geld uit moet gaan geven dat je in eerste instantie gedacht had. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid aan de slag gaat met behulp van een makelaar.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan