Huizenmarkt Rik Feijen 6 januari 2021

Bouwrente bij nieuwbouw

Als je een nieuwbouwhuis koopt betaal je vóór de hypotheekrente eerst bouwrente. Dit is een vergoeding die je aan de aannemer betaalt voor de gemaakte kosten van jouw nieuwbouwhuis in de periode voordat de hypotheek rond is. De bouwrente bestaat uit 2 onderdelen die je op verschillende manieren kunt financieren. Hoe zit dat precies?

Bouwrente

De bouwrente betaal je aan de aannemer als vergoeding voor de kosten die hij voorschiet voor het bouwen van jouw huis. Deze rente ligt meestal tussen de 4-8%. Het precieze percentage voor het nieuwbouwproject dat jij op het oog hebt is bij de makelaar bekend, dus dit kun je hier navragen. Bouwrente bestaat uit 2 onderdelen:

Financieringsvergoeding

In de periode voordat je de koopovereenkomst en de hypotheekakte hebt getekend maakt de aannemer al kosten. Hij heeft de grond gekocht en is misschien ook al gestart met de werkzaamheden. Op dit moment heb jij nog geen beschikking over je hypotheek dus de aannemer wordt niet betaald. De kosten voor het voorschieten van de gemaakte kosten plus de rente over dit bedrag zijn samen de financieringsvergoeding. Deze rente is niet fiscaal aftrekbaar en zit al bij de koopprijs inbegrepen.

Uitstelrente

In de periode tussen het tekenen van de koopovereenkomst en het regelen van de hypotheek maakt de aannemer nog steeds kosten voor het bouwen. Je kunt hem nog niet betalen, omdat je nog geen beschikking hebt over het geld van de hypotheek. Over deze periode rekent de aannemer ook rente over de kosten die hij maakt. Dit heet uitstelrente. Deze rente is wel fiscaal aftrekbaar als je deze rente zelf betaalt. Je hebt de mogelijkheid om de rente mee te financieren in de hypotheek, maar dan is deze niet fiscaal aftrekbaar. Het is dus voordeliger om deze rente, als dat in jouw financiële situatie kan, met eigen geld te betalen.

Wanneer de hypotheekakte getekend is hoef je geen bouwrente meer te betalen. Het geld van jouw hypotheek komt in het bouwdepot terecht. Vanuit hier worden de verdere kosten van de bouw betaald. Wil je meer weten over hoe dit precies werkt? Lees dan hier verder!

In het geval dat de bouw pas begint na het tekenen van het koopcontract is er vaak geen bouwrente. Je betaalt tot aan de oplevering van het huis wel rente, maar deze is (bijna) gelijk aan de rente die je krijgt over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit.

Ben jij je aan het oriënteren op de nieuwbouw huizenmarkt? In dit blog lees je meer over de kosten die bij een nieuwbouwwoning komen kijken.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan