Nieuws Anne Fleur Kolthof 16 juni 2023

Creëer een gezellige tuin met plantenbakken zonder bodem

Tuinieren is hartstikke leuk, want je creëert je eigen groene omgeving om tot rust te komen. Het vergt echter onderhoud. Laat je de planten en het gras een beetje hun gang gaan, dan ontstaat er snel een verwilderde look. Dat kan natuurlijk heel mooi zijn en vogels, insecten en egeltjes zijn er heel blij mee, maar lijkt wel onverzorgd.

Daarom kies je voor een fijne tuin, die je heel gemakkelijk kan onderhouden, dankzij een plantenbak zonder bodem. Met deze plantenbakken geef je je tuin namelijk een strak uiterlijk en wordt onderhoud gemakkelijker.

Voeding uit de grond

Plantenbakken zonder bodem zijn ideaal om gemakkelijk planten en bloemen te plaatsen in de tuin. Je plaatst de plantenbak direct op de aarde. Stort de bak vol met potgrond en plaats er je favoriete planten en bloemen in. Het grote voordeel is dat alle planten, bomen en bloemen hun wortels vrijuit kunnen laten groeien de bodem in.

Dat betekent dat ze stevig staan en niet belemmerd worden door de randen om volop te groeien en jij ze niet hoeft te verpotten. De planten trekken de voeding en het water direct uit de bodem en regenwater zakt gemakkelijk weg. Hierdoor geniet je volop van je tuin.

Border maken

Plantenbakken zonder bodem zijn er in verschillende uitvoeringen, zodat er altijd exemplaren zijn die passen bij je idee voor de tuin. Zo hebben zij verschillende hoogtes, waarmee je een speelse border met hoogteverschillen kan creëren. Daarnaast is een hoge plantenbak zonder bodem weer gemakkelijker te vullen met je favoriete bloemen.

Een lage bak is ideaal voor vaste planten of een fruitboom. Of misschien wil jij wel een ronde plantenbak waar je een kruidentuintje in begint of een schaal met water in plaatst voor de vogeltjes om zich in te wassen. De mogelijkheden zijn er, je hoeft er alleen mee aan de slag te gaan.

Nieuwe tuin inrichten

Ben je net verhuisd of ga je verhuizen naar een nieuwbouw huis, dan is er uiteraard nog niets met de tuin gedaan. Heel vaak blijft de tuin over als laatste klus die nog gedaan moet worden. Je wil immers eerst de keuken en badkamer op orde hebben, dan ga je misschien behangen en schilderen om vervolgens alle meubels te plaatsen.

Na al die klussen en het inrichten van het huis moet je ook nog wat aan de tuin gaan doen. Vele kiezen er dan voor om de tuin dan maar dicht te tegelen, omdat het fut er niet meer is om er een oase van rust van te maken. Toch is het voor de natuur en het leven in de tuin aan te raden om voor groen te gaan. Met plantenbakken zonder bodem creëer je snel orde in de lege tuin, waardoor je sneller geniet van een mooie, gezellige tuin.

Makkelijk planten

Plantenbakken zonder bodem maken het gemakkelijker om je tuin op orde te houden. Je hebt immers overzicht waardoor je de rozenstruiken of haagjes zo gesnoeid hebt. Hou je van seizoensbloemen?

Plant dan je voorjaarsbloemen vanaf oktober, zodat je in de lente geniet van tulpen, narcissen of andere voorjaarsbloeiers. Zijn deze uitgebloeid dan verander je de plantenbak zo in een vrolijke, bontgekleurde verzameling aan eenjarige perkplantjes. In combinatie met groenblijvende mini conifeertjes geniet je het hele jaar door van kleur en groen in je tuin.

Creëer een oase van groen

Zit je graag een beetje beschut in de tuin? Een schutting helpt om je tuin te omheinen, maar in de tuin kun je door middel van plantenbakken zonder bodem ook een terras met een afzetting creëren. Plant er geurige lavendel in of struiken die vlinders aantrekken. Hoe hoger de planten groeien, des te beschutter je zit.

Combineer je de plantenbakken met een pergola dan kun je zelfs een groen bladerdak creëren voor extra schaduw op zonnige dagen. In de plantenbakken plaats je dan bijvoorbeeld druivenranken, een bloeiende klimop of een blauwe regen. Laat de natuur de rest doen en je geniet snel van je eigen groene oase.

Weinig onderhoud

Natuurlijk zal je struiken, planten en bomen moeten onderhouden door ze te snoeien. Een hortensia of rododendron in een plantenbak zonder bodem groeit toch al snel uit zijn voegen. Snoeien is daarom heel belangrijk.

Verder zullen de planten weinig onderhoud vragen, omdat ze zelf alle voeding en water wat ze nodig hebben uit de grond halen. Maak je dus geen zorgen over wortelrot en ga voor een mooie tuin dankzij plantenbakken zonder bodem al dan niet in combinatie met een strak grasveld.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan