Woninginrichting Anne Fleur Kolthof 8 mei 2023

De voordelen van een kantoor aan huis

Hoewel thuiswerken tijdens de pandemie voornamelijk hoofdzakelijk was, heeft deze trend zich ook na de pandemie in grote getalen voortgezet. Zo hebben naast veel zzp’ers ook veel kleine bedrijven tegenwoordig kantoor aan huis.

Als je huis groot genoeg is kun je tegenwoordig zelfs een werkruimte verhuurbaar of aftrekbaar maken voor de belastingdienst. Met de juiste KSB Kantoormeubelen en een rustige centrale ruimte zou je zelfs een aangrenzende ruimte aan huis kunnen verhuren als bijvoorbeeld vergaderruimte/ In dit artikel geven je een overzicht van de regels en de voordelen om je kantoor aan huis voor de belasting aftrekbaar te maken.

Verhuur aan jezelf

Mocht je een ruimte over hebben in huis en deze tot kantoor ombouwen, dan is het verstandig om eerst de regels hiervoor in de desbetreffende gemeente te checken. In sommige gemeente is er namelijk een vergunning of bestemmingsplan vereist.

Een bestemmingsplan is er voornamelijk om overlast in een buurt of wijk te beperken.

Zo verbieden sommige gemeenten bijvoorbeeld kappers of administratiekantoren aan huis omdat de af en aanloop van klanten storend kan zijn voor de buren.

Gaat het om een bedrijf waar geen klanten zullen langskomen? Dan is het vaak geen probleem. Wil je de ruimte verhuren aan jezelf? Dan gelden er wel fiscale regels en zal de belastingdienst de ruimte eerst moeten erkennen als bedrijfsruimte.

Een kantoorruimte aan huis aftrekbaar maken

Je kunt eenvoudig een kamer in huis als kantoor inrichten, maar voordat deze belastingtechnisch aftrekbaar is als officiële kantoorruimte moet de ruimte wel aan bepaalde regels voldoen. Zelfs als de ruimte echt alleen gebruikt wordt voor je bedrijf en je hier ook klanten ontvangt.

De belastingdienst zal eerst langskomen om te kijken of er voldoende onderscheid is tussen de bedrijfsruimte en de woning. Zodra dat bepaald is, kun je de ruimte verhuren aan jezelf of aan derde. Criteria waar de ruimte aan moet voldoen zijn onder andere dat de bedrijfsruimte een zelfstandige ruimte moet zijn voorzien van eigen voorzieningen. Denk hierbij aan een eigen ingang, direct daglicht en sanitaire voorzieningen.

Een ander belangrijk criteria is dat je als bedrijf moet kunnen aantonen dat minimaal 30 procent van je omzet ook daadwerkelijk in de kantoorruimte verdient zal worden. Pas dan is deze zakelijk aftrekbaar. Heb je nog een andere werkruimte? Dan geldt er zelfs een regel van 70 procent.

Overige aftrekposten

Naast de ruimte aan je eigen bedrijf te verhuren zijn er nog andere voordelige aftrekposten bij het runnen van je kantoor aan huis. Zo kun je verzekeringskosten, de elektriciteitsrekening en schoonmaakkosten aftrekken. En ook het onderhouden van de ruimte met bijvoorbeeld een nieuwe laag verf, behang of nieuw meubilair gewoon aftrekken van de belasting!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan