Nieuws Anne Fleur Kolthof 15 mei 2024

Dit is waarom een waterontharder kopen een goede investering is

Als je plannen hebt om je woning te verkopen, is het raadzaam om te kijken naar investeringen waardoor je huis meer waard wordt. Op die manier is de kans groter dat je je woning sneller verkoopt én kun je de verkoopprijs wat omhoog schroeven. In de afgelopen jaren zijn duurzame investeringen een must. Steeds meer Nederlanders willen namelijk duurzamer wonen en leven, blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal.

Naast de welbekende investering in groene stroom en waterbesparende maatregelen raden we je aan om een waterontharder aan te schaffen. Daarmee zorg je ervoor dat het water in huis zachter is en dat apparaten veel langer mee kunnen gaan. Maar: wat kost een waterontharder precies? En wat zijn de voordelen van zo’n apparaat? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waterontharder aanschaffen: wat is een waterontharder precies?

Grote kans dat je weleens van een waterontharder gehoord hebt, maar dat je niet precies weet wat zo’n apparaat doet of hoe zo’n ontharder werkt. De belangrijkste functie van een waterontharder is dat het calcium en magnesium uit het water haalt om zo het harde water om te zetten tot zachter water. In andere woorden: een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water. Op veel plekken in Nederland is het water dat uit de kraan komt hard water. Dit soort water kan zorgen voor verschillende problemen in huis, zoals kalkaanslag op huishoudelijke apparaten en water met een vieze nasmaak.

Een typische waterontharder werkt volgens het principe van ionenwisseling. In het apparaat zit een zogeheten harsbed dat bestaat uit kleine harsbolletjes. Deze bolletjes zijn geladen met natriumionen. Op het moment dat hard water door de waterontharder stroomt, hechten de ionen van magnesium en calcium zich aan de harsbolletjes terwijl de natriumionen worden vrijgegeven. Op die manier worden de mineralen uit het water verwijderd en krijg je er zacht water voor terug. Dit resulteert in een tal van voordelen voor je woning. Dat is waarom menig Nederlander al een waterontharder in huis heeft.

Voordelen van een waterontharder kopen voor je woning

Het grootste voordeel heeft namelijk te maken met duurzaam wonen. Door een waterontharder kun je huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers veel langer gebruiken. De kans op kalkaanslag wordt namelijk aanzienlijk verminderd, waardoor dit soort apparaten beter functioneren en de levensduur flink verlengd wordt. Je hoeft minder vaak een nieuw apparaat aan te schaffen en je energieverbruik gaat omlaag. Beide gevolgen zijn met oog op een betere wereld meer dan welkom. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Een waterontharder kan de waarde van een huis verhogen, omdat zacht water veel aantrekkelijker is dan hard water voor potentiële kopers. Huizen met zacht water hebben immers veel minder kans op kalkaanslag en problemen die daarmee te maken hebben. 

  • Daarbij kan het hebben van zacht water leiden tot lagere onderhoudskosten voor huiseigenaren. Ook dat is, logischerwijs, erg aantrekkelijk. Dit scheelt een huiseigenaar niet alleen veel tijd en energie, maar ook ontzettend veel geld.

  • Wat ook prettig is om te weten, is dat een waterontharder allerlei gezondheidsvoordelen biedt. Zachter water is lekkerder en beter voor je huid en je haar. Veel mensen krijgen huidproblemen van hard water, zoals een droge of jeukende huid. Met zachter water is dat probleem er veel minder.

Wat kost een waterontharder precies? Hier moet je op letten

De kosten van een waterontharder variëren op basis van diverse factoren, waaronder het type waterontharder, de capaciteit van het apparaat, het merk en natuurlijk de kosten die komen kijken bij het installeren ervan. Over het algemeen moet je rekening houden met een kostenplaatje dat ergens tussen de € 1000 en de € 3000. De installatiekosten liggen meestal tussen de € 200 en € 500. Toch moet je niet standaard voor de meest goedkope optie gaan. Het is aan te raden om goed te kijken naar welk type waterontharder in je huishouden past. Er zijn bijvoorbeeld verschillende waterontharders te koop. Naast ionenwisselaars bestaan er magnetische waterontharders en omgekeerde osmosesystemen. 

De ionenwisselaars komen vaak het meest voor omdat dit ook wel gezien wordt als de meest effectieve methode om water zachter te maken. Men gebruikt deze techniek niet voor niets al jaren. Verder moet je goed kijken naar de capaciteit van het apparaat. Hoewel een hogere capaciteit vaak zorgt voor een hogere prijs, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Tot slot is het goed om te weten dat er waterontharders zijn met extra functies, zoals automatische regeneratie, energiezuinige instellingen en zoutbesparingstechnologie. Dit soort extraatjes zorgen voor net dat beetje gemak op het gebied van onderhoud, duurzaamheid en kostenbesparing en zijn daarom ook aan te raden om af te nemen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan