Nieuws Rik Feijen 2 december 2019

Dubbele woonlasten

Heb je een nieuw huis gekocht terwijl je oude huis nog niet verkocht is? Of heb je een nieuwbouwhuis gekocht en woon je totdat het klaar is in een huur- of koopwoning? Dan krijg je te maken met dubbele woonlasten. Je moet de nieuwe hypotheek én je huidige huur of hypotheek betalen. Dit is geen fijne situatie, maar er zijn wel manieren om deze woonlasten te beperken. Die leggen we in deze blog aan je uit.

Hypotheekrenteaftrek

Op het moment dat je met dubbele woonlasten zit, komt de overheid je een beetje tegemoet. Je mag de hypotheekrente voor beide woningen aftrekken. Je mag van deze regeling gebruik maken vanaf het kalenderjaar waarin je de woning te koop hebt gezet en de drie daaropvolgende jaren.

Tijdelijk verhuren

Woon je al in je nieuwe huis en is je oude woning nog niet verkocht? Dan kun je gebruik maken van de Leegstandwet. Je mag dan je oude huis tijdelijk verhuren om je dubbele woonlasten te beperken. Je moet hiervoor wel een vergunning aanvragen bij de gemeente en toestemming hebben van je geldverstrekker. Het voordeel van deze vorm van verhuren is dat je de huur direct kunt opzeggen op het moment dat je het huis hebt verkocht. Het nadeel van de Leegstandwet is dat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek voor de verhuurde woning.

Maandlasten laag houden

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan kun je in sommige gevallen de hypotheekrente meefinancieren in je hypotheek. Dit betekent dat je de hypotheekrente dan uit het bouwdepot betaalt in plaats van uit je inkomen. Hierdoor heb je dus lagere maandlasten. Het nadeel hiervan kan zijn dat je een hogere hypotheekschuld hebt.

Je kunt de dubbele woonlasten zoveel mogelijk proberen te beperken. Het is altijd verstandig om van tevoren een hypotheekadviseur te raadplegen om inzicht te krijgen in de lasten die je in deze periode kunt verwachten. Natuurlijk wil je eerst proberen je huidige woning te verkopen. Daar helpen we je graag bij. Bekijk hier onze verkooppakketten !

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan