Diensten Rik Feijen 2 februari 2022

Een rookmelder op iedere verdieping: voldoe jij al aan de nieuwe regels?

In huur- en nieuwbouwwoningen gold de verplichting al langer, maar vanaf 1 juli 2022 moet in álle woningen in Nederland een rookmelder aanwezig zijn. Het doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Wat zijn de consequenties van deze verplichting? 

Rookmelder op iedere verdieping

De rookmelderverplichting geldt voor iedere verdieping met een woon- of verblijffunctie. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, moet in iedere kamer een brandmelder hangen.

Een rommelzolder hoeft dus niet voorzien te worden van een rookmelder, maar een zolder met een hobby-, was- of slaapkamer wel. Bovendien is de richtlijn van één rookmelder per verdieping een minimum. Voor optimale veiligheid is de aanwezigheid van een rookmelder aan te raden in alle kamers waar elektronische apparatuur aanwezig is.

Eisen en consequenties

Afgezien van een CE-markering en een EN 14604 certificaat - of NEN 2555 voor rookmelders op netstroom - zijn er geen functionele- of kwaliteitseisen voor rookmelders. Je kunt daarom zelf bepalen of je een slimme rookmelder (die bijvoorbeeld via een app kunnen waarschuwen bij een laag batterijniveau) monteert, of een goedkoper model dat enkel de basisfunctie beheerst: rook detecteren. Wat de beste rookmelder is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen.

De consequenties voor het niet hebben hangen van een rookmelder ná 1 juli 2022, zijn nog onbekend. Vooralsnog zijn de meeste verzekeraars van plan om geld uit te keren aan mensen die niet voldoen aan de rookmelderplicht, maar of dat in de toekomst ook zo is zal nog moeten blijken. Waarschijnlijk zullen hier in de loop der tijd uitsluitingen voor worden opgenomen in de polisvoorwaarden van verzekeraars. 

Argument bij aan- of verkoop

Het wel, of juist niet, aanwezig zijn van rookmelders kan als argument worden gebruikt bij de aankoop of verkoop van een woning. Voldoet een woning al aan de nieuwe regels? Dan is dat duidelijk een pluspunt.

Indien er nog geen (of te weinig) rookmelders hangen, dan zal een potentiële koper rekening moeten houden met aanschaf en montage van één of meerdere nieuwe rookmelders.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan