Bart Pype 23 december 2019

Eerste huis kopen: hypotheek afsluiten

Ben je aan het kijken naar huizen en ben je van plan er een te kopen? Superleuk, maar natuurlijk ook spannend. Bij een huis kopen komt veel kijken en je moet veel uitzoeken. Wat voor huis wil ik kopen, hoeveel kan ik lenen en welke hypotheek past bij mij? Voordat je je zoektocht naar jouw droomhuis begint is het verstandig om uit te zoeken hoeveel je kunt lenen.

Hoeveel kan ik lenen?

Voordat je een huis kunt kopen is het belangrijk om te weten welke financiële mogelijkheden je hebt. Met behulp van deze online tool van Freek Hypotheek kun je je maximale hypotheek berekenen. Zo weet je hoeveel je kunt lenen en wat jouw koophuis mag kosten. Afhankelijk van je inkomen, eventuele partner, spaarrekening en toekomstplannen bepaal je uiteindelijk jouw budget. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens? Dan wil je je hypotheek betaalbaar houden en kun je kiezen voor een wat lagere hypotheek zodat je dan ook nog vooruit kunt.

Waar ga ik lenen?

Een hypotheek afsluiten is een ingewikkelde zaak voor de meeste mensen. Het is dan ook slim om de hulp van een professional in te schakelen. Hierbij heb je keuze uit een onafhankelijke hypotheekadviseur en je eigen bank. Kies je voor je eigen bank, dan heb je als voordeel dat je alles bij één aanbieder hebt ondergebracht. Maar banken hebben vaak een beperktere keuze in hypotheken dan onafhankelijke hypotheekadviseurs. Bij een onafhankelijke hypotheekadviseur kun je hierdoor de hypotheek makkelijker helemaal naar jouw wens aanpassen en een lagere hypotheekrente krijgen. Als je wilt besparen op de kosten voor hypotheekadvies kun je je ook zelf verdiepen in de hypotheken die er zijn. Hiervoor zijn verschillende websites waar je hypotheken kunt vergelijken en zelf afsluiten. Het zelf uitzoeken van de juiste hypotheek voor jou kost je waarschijnlijk wel flink wat tijd, maar je bespaart er wel kosten mee.

Welke soort hypotheek?

Als je voor een hypotheek afsluit heb je keuze uit verschillende hypotheekvormen. Een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. De eerste twee hypotheken hebben beiden een maximale looptijd van 30 jaar, maar het verschil zit hem in de maandlasten. Bij een lineaire hypotheek begin je met hogere maandlasten en betaal je steeds minder rente. Hierdoor dalen je maandlasten. Een annuïteitenhypotheek is handig als je verwacht dat je inkomen in de toekomst nog gaat stijgen. De brutomaandlasten zijn bij deze hypotheek gedurende de looptijd gelijk, maar je krijgt steeds minder hypotheekrenteaftrek. Hierdoor lopen je nettomaandlasten op. Een aflossingsvrije hypotheek los je aan het einde van de looptijd in één keer af. Hierdoor heb je altijd lage maandlasten, omdat je alleen de hypotheekrente maandelijks betaalt. Met deze hypotheek kun je 50% van je nieuwe huis financieren, wat betekent dat je de andere helft op een andere manier moet financieren. Op de huidige woningmarkt is dit voor sommige starters ook een aantrekkelijke keuze, omdat de hypotheekrente op dit moment erg laag is. De hypotheekrente van deze hypotheek is niet aftrekbaar.

Meer weten over het verschil tussen deze hypotheken? Lees dan onze blog over hypotheekvormen.

Hypotheekrentes vergelijken

Samen met de hypotheekadviseur kijk je naar de hypotheekrentes bij verschillende hypotheekaanbieders. De hypotheekadviseur checkt voor jou alle voorwaarden, zodat je een goede keuze kunt maken. Zo kom je uiteindelijk uit bij een hypotheek die bij jouw wensen en mogelijkheden past. Daarna moet je de hypotheekrente voor een bepaalde tijd vastzetten. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente. Maar dit betekent wel dat je langer verzekerd bent van betaalbare vaste maandlasten. Hoe korter de rentevaste periode, hoe lager de rente. Afhankelijk van jouw situatie en plannen voor de toekomst is een lange of kortere rentevaste periode verstandig. Als je bijvoorbeeld lager inkomen hebt of als je verwacht dat je inkomen de komende jaren zal dalen, dan biedt een langere rentevaste periode meer zekerheid over je maandlasten.

Oriëntatiegesprek aanvragen

Wil jij meer weten over hypotheken en ontdekken welke hypotheek het beste bij jou zou passen? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan bij de onafhankelijke hypotheekadviseurs van Freek Hypotheek! Zij geven jou snel duidelijkheid over alle mogelijkheden voor jou.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan