Bart Pype 20 maart 2019

Eerste keer bezichtigen

Je bent uitgenodigd om een woning te gaan bezichtigen. Spannend! Mogelijk sta je op het punt om je eerste woning te kopen. Als het goed is heb je van te voren goed nagedacht over wat je woonwensen zijn. Maar weet je waar je op moet letten als je voor het eerst in de woning bent? En hoe haal je het meest uit een bezichtiging? Wij geven je een aantal tips.

Ga samen

Het is logisch als je voor de eerste keer een woning gaat bezichtigen dat je misschien niet goed weet waar je op moet letten, of dat je belangrijke zaken uit het oog verliest. Daarom is het slim om iemand mee te nemen die verstand heeft van woningen of iemand die heel kritisch is. Is de woning wat ouder? En heb je geen idee welke gebreken daar bij aan het licht kunnen komen? Dan kan het ook slim zijn om een professional mee te nemen die de staat van de woning kan beoordelen. Deze rol kan een aankoopmakelaar uiteraard voor je vervullen.

Bereid je voor

Het is logisch dat je kritische vragen moet stellen. Maar welke vragen zijn belangrijk om te stellen? Ga van te voren na welke gegevens de verkoper standaard moet leveren wanneer een woning in de verkoop komt. Zo kun je vooraf al wat informatie vergaren over de juridische én bouwkundige staat van een woning, en daar op door vragen. Sta je hier niet bij stil? De kosten van gebreken die je tijdens de bezichtiging had kunnen zien komen voor jouw rekening.

Controleer de papieren

Vraag documenten op: is het een appartement, vraag dan naar de stukken van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar de verkoper heeft als het goed is ook een vragenlijst ingevuld over het onderhoud van het huis en bijvoorbeeld wat er na de koop wel en niet achterblijft (gordijnen, de koelkast?). Dit maakt het voor jou in een overzicht een stuk duidelijker wat je kunt verwachten. Daarnaast hoef je dan mogelijk deze vragen niet meer te stellen en kun je wat gerichter een gesprek aan gaan over het onderhoud van de woning bijvoorbeeld.

Verlies je woonwensen niet uit het oog

Je bent de woning aan het bezichtigen omdat deze aansluit bij je woonwensen. Nou is het logisch dat je tijdens een bezichtiging misschien niet meer goed kan kijken naar de woning door alle andere aspecten die bij het kopen van een woning van belang zijn. Het is verstandig om vooraf een checklist op te stellen met jouw woonwensen. Wil je liever de komende periode geen nieuwe keuken laten installeren en heb je bewust daarom naar een woning met een moderne keuken gezocht? Vraag dan zeker tijdens de bezichtiging hoe oud te keuken is, dan weet je zeker dat de woning niet teleur stelt.

Ontdek de buurt

Een belangrijk onderdeel van je lijst met woonwensen of de keuze om deze woning te gaan bezichtigen kan de de buurt zijn. Aan de woning kun je altijd nog wat dingen veranderen, maar de buurt waarin de woning staat niet. Vind je het fijn als je een sportschool in de buurt hebt of een school voor je kinderen? Kijk dan goed of dat deze er zijn. Ben je wat eerder aanwezig dan de makelaar? Loop dan een rondje door de straat! Je krijgt dan al een goed beeld wat voor mensen er in de wijk wonen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan