Huizenmarkt Rik 21 december 2022

Eigendomsbewijs van een huis: Wat staat erin?

Het is eindelijk zover! Heb je een huis gekocht en moet je nog naar de notaris om het eigendomsbewijs van de woning te regelen, dan is het slim om op de hoogte te zijn van wat er in een eigendomsbewijs staat. Kom te weten wat een eigendomsbewijs van een huis is en wat er precies in staat door verder te gaan met het lezen van de tekst hieronder. 

Wat is een eigendomsbewijs?

Een eigendomsbewijs is het officiële bewijs waarin staat dat je de eigenaar bent van het pand. Het gaat om een document dat bij het huis behoort. Verkoop je het pand, dan wordt het eigendomsbewijs aan de volgende eigenaar doorgegeven. Het eigendomsbewijs kan bij het Kadaster tegen betaling opgevraagd worden en heeft vele namen, waaronder eigendomsakte, akte van levering en leveringsakte, koopakte, bewijs van eigendom of de eigendomspapieren. 

Wat staat erin?

In het eigendomsbewijs tref je alles aan wat behoort bij de woning die je koopt en de afspraken die tussen de kopende en verkopende partij gemaakt worden. De meest relevante onderdelen van een eigendomsbewijs zijn:

 • De eigenaar van het pand

 • Wijze van bezit

 • Eigendomsbelemmeringen

 • Locatie en afmetingen

 • Erfdienstbaarheden

 • Kwalitatieve rechten en plichten

 • Anti-speculatiebedingen en kettingbedingen

 • Grondverontreiniging

 • Leveringsvoorwaarden

 • Aanwezigheid van een ondergrondse tank

 • Erfdienstbaarheden 

Ontvangst eigendomsbewijs

Je kunt het eigendomsbewijs pas in handen nemen nadat de akte van Levering bij de notaris is gepasseerd. Na het passeren van dit document moet de notaris wachten tot het Kadaster het eigendomsbewijs terugstuurt. Heeft de notaris het eigendomsbewijs ontvangen van het Kadaster, dan zal de akte in de openbare registers ingeschreven worden. 

Eigendomsbewijs kwijt?

Ben je het eigendomsbewijs van je huis per ongeluk kwijt en heb je het document nodig voor bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een taxatie of voor de hypotheekverstrekker? Dan kan je altijd terecht bij het Kadaster. Tegen een bepaalde bijdrage kan je het eigendomsbewijs van je huis namelijk gemakkelijk aanvragen en toegestuurd krijgen. Ook door het inschakelen van een makelaar kan je geholpen worden met de aanvraag van het eigendomsbewijs van je woning. 

Schakel een expert in

Verkoop je je huis of wil je een nieuw huis kopen, dan ga je te maken krijgen met het eigendomsbewijs. Deze kan je zelf aanvragen, maar je kunt ook een expert inschakelen. Er zijn verschillende topmakelaars beschikbaar die klaar voor je staan om je te adviseren en assisteren met het eigendomsbewijs en andere makelaarszaken.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan