Bart Pype 31 augustus 2020

Eigenwoningforfait

Wanneer je een eigen huis bezit krijg je te maken met een hypotheek, belastingen, verzekeringen en andere vaste lasten. Jaarlijks krijg je bij de belastingaangifte ook te maken met het eigenwoningforfait. Dit betekent dat de Belastingdienst een bepaald bedrag bij je inkomen optelt. Het wat en hoe leggen we hieronder aan je uit.

Wat is eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is het bedrag dat door de Belastingdienst bij je belastbaar inkomen wordt opgeteld. Je hoeft hier zelf niets voor te doen, dit doet de Belastingdienst voor je. Jij ziet het alleen terug op het moment dat je jouw belastingaangifte doet. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Dit is de woningwaarde die jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld. Deze waarde krijg je aan het begin van ieder kalenderjaar thuisgestuurd. Afhankelijk van de hoogte van de WOZ-waarde telt de Belastingdienst hier een percentage bij op.

Waarom eigenwoningforfait?

Zoals de overheid het ziet bouw je met een eigen woning vermogen op doordat je geen huur hoeft te betalen. Het huis wordt namelijk steeds een beetje meer van jou. De Belastingdienst ziet dit daardoor als een soort van ‘extra inkomen’ uit je eigen woning. Daarom wordt dit ‘inkomen’ opgeteld bij jouw belastbaar inkomen.

Hoe wordt het eigenwoningforfait berekend?

Afhankelijk van de WOZ-waarde die door de gemeente wordt vastgesteld bepaalt de Belastingdienst hoeveel het eigenwoningforfait bedraagt. In deze tabel van de Belastingdienst kun je precies terugvinden met welke percentages er wordt gerekend. Zoals je ziet is het eigenwoningforfait in 2020 voor de meeste woningen 0,60% van de WOZ-waarde.

Wat nou als je niet het hele jaar in hetzelfde koophuis hebt gewoond, omdat je bent verhuisd? Dan wordt het woningforfait berekend over het aantal dagen dat je bent ingeschreven op elk adres. Deze bedragen worden dan bij elkaar opgeteld en samen maakt dat het totale woningforfait.

Meer weten over vaste lasten die bij een eigen huis horen? Lees dan hier verder.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan