Nieuws Rik Feijen 31 juli 2019

Eindinspectie van de woning

Je hebt je huis verkocht en de afspraak voor de overdracht staat gepland bij de notaris. Voordat de overdracht daadwerkelijk plaatsvindt wordt er een eindinspectie gedaan. Bij de eindinspectie lopen de verkoper en koper samen door het huis. Maar waarom wordt dit gedaan en waar moet je op letten? We vertellen er meer over!

Waarom de eindinspectie van de woning?

Als de koopovereenkomst getekend is duurt het normaal gesproken nog een aantal weken voordat de daadwerkelijke overdracht plaatsvind. Om te controleren of de woning in dezelfde staat is als tijdens de laatste bezichtiging wordt er een eindinspectie gedaan. Ook wordt er tijdens deze afspraak gekeken of de zaken die beschreven staan in het koopcontract ook daadwerkelijk aanwezig zijn. De eindinspectie is dus bedoeld om vervelende situaties en discussies achteraf te voorkomen. Zo kunnen jullie en de koper met een gerust gevoel naar de overdracht!

Hoelang duurt een woning eindinspectie?

Meestal wordt de inspectie van een woning kort voor overdracht gepland. Een gemiddelde overdracht duurt ongeveer 30-45 min, tenzij je een grotere woning verkoopt. Ga vooral niet haasten tijdens dit moment, want ook de meterstanden moeten nog opgenomen worden. Deze geef je uiterlijk binnen 5 dagen na de overdracht door aan de energieleverancier.

Wat als er gebreken zijn?

Dit is afhankelijk wat het gebrek is en of de verkoper hiervoor verantwoordelijk is. Als dit een verborgen gebrek blijkt te zijn, dan dient de verkoper dit te herstellen. In andere situaties zal gekeken moeten worden wat er afgesproken is tijdens de verkoop van de woning.

Door een eindinspectie kun je met een gerust hart naar op weg naar de eigendomsoverdracht van de woning. Je bepaalt zelf of je de inspectie vastlegt, of dat je elkaar op de blauwe ogen gelooft! Meer vragen over de eindinspectie? Vraag dit dan aan je makelaar.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan