Woninginrichting Anne Fleur Kolthof 18 januari 2023

Energie besparen met vloerverwarming

Langzame en geleidelijke verwarming

Vloerverwarming werkt anders dan radiatoren. Vloerverwarming verwarmt de vloer langzaam en geleidelijk door middel van buizen die in de vloer zijn aangebracht. Door deze gelijkmatige verwarming is je ruimte in zijn geheel behaaglijk.

Een vloerverwarming is over het algemeen al zuiniger dan de traditionele radiatoren. Verwarming via de vloer kost echter wel meer tijd dan verwarmen via radiatoren. Dat is ook precies de reden dat het niet verstandig is de vloerverwarming uit te zetten om energie te besparen.

Energie

Op het moment dat je de vloerverwarming uitzet, kost het heel veel energie om de ruimte weer op temperatuur te krijgen. Daarmee vervalt direct het voordeel dat je hebt om de verwarming ’s nachts uit te zetten.

Er wordt aangeraden om de vloerverwarming maximaal 2 graden lager te zetten dan de temperatuur die je overdag hanteert. Dit geldt zowel voor de momenten dat je niet thuis bent als ’s nachts. 

Slimme thermostaten

Tegenwoordig heb je veel slimme thermostaten die je kunt instellen op een eco-stand. Dat zijn de momenten dat je afwezig bent of dat de ruimte niet verwarmd hoeft te worden. Stel deze dan in op maximaal 2 graden lager dan de reguliere temperatuur. Dan zit je altijd goed.

Houd er ook rekening mee dat een vloerverwarming ongeveer een uur per graad nodig heeft om te verwarmen. Zorg daarom dat je de temperatuur op tijd op de juiste stand zet. Zo zit je er altijd warm bij.

Zomer en vloerverwarming

Hoe zit dat eigenlijk in de zomer? Omdat de verwarming in de zomer niet gebruikt hoeft te worden, kun je in deze periode de vloerverwarming met een gerust hart laag of zelfs uitzetten. Zo voorkom je dat hij toch nog aanslaat, bijvoorbeeld tijdens koudere nachten.

Zodra de zomer voorbij is en de buitentemperatuur daalt, zet je de verwarming met kleine stapjes weer hoger. Op die manier voorkom je dat de verwarming in één keer heel veel energie vraagt en zorg je dat je woning wel op tijd op temperatuur is. 

Tips hoe toch te besparen?

We adviseren je de kachel 2 graden lager te zetten voordat je naar bed gaat, maar ook bij het verlaten van je woning.

Wens je op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes? Schrijf je dan direct in voor ons nieuwsbrief.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan