Bart Pype 8 januari 2020

Rentevaste periode: hoe lang zet je jouw hypotheekrente vast?

Als je een hypotheek af- of oversluit kun je de hypotheekrente voor een bepaalde periode vastzetten. De keuze die je hierin maakt is van invloed op je maandlasten, dus het is belangrijk dat je een goede keuze maakt. Kortere en langere rentevast periodes hebben allebei voor- en nadelen. Afhankelijk van je hypotheek, de verwachtingen voor de hypotheekrente en hoe lang je in je huis wilt blijven wonen is een kortere of langere rentevaste periode voor jou verstandig. Met dit artikel willen we je op weg helpen in het maken van een keuze.

Rentevaste periode

De meeste hypotheekrentes kun je voor een bepaalde periode vastzetten. Dit betekent dat je rentepercentage gedurende deze periode niet verandert. Zo kun je een rentevaste periode van bijvoorbeeld 5, 10, 20 of 30 jaar afspreken met je hypotheekverstrekker. Over het algemeen geldt dat een langere rentevaste periode een hoger rentepercentage betekent. Bij een kortere rentevaste periode betaal je minder rente, maar je hebt minder lang zekerheid over je woonlasten. Afhankelijk van jouw situatie is het slim voor het één of het ander te kiezen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed naar de voorwaarden kijkt.

Korte rentevaste periode

Een kortere rentevaste periode betekent dat je een lagere rente betaalt. Als de renteverwachting is dat de rente over een paar jaar daalt, dan kan een korte rentevaste periode verstandig zijn. Aan de andere kant heb je dus een nadeel als de rente na je rentevaste periode niet is gedaald. Je maandlasten zullen dan waarschijnlijk omhoog gaan. Gaat je inkomen nog stijgen in de komende jaren? Dan kan een kortere periode juist weer wel interessant zijn, omdat je nu minder hoge maandlasten hebt en een eventuele rentestijging kunt opvangen met een hoger inkomen. Als je verwacht dat je maar een paar jaar in je huis blijft wonen kan het vastzetten van de hypotheekrente voor een kortere periode verstandig zijn. Je kunt je hypotheek wel meenemen naar je nieuwe huis, maar meestal kiezen mensen dan toch voor een nieuwe hypotheek. Met een korte rentevaste periode voorkom je zo dat je een hoger rentepercentage hebt betaald dan nodig was.

Lange rentevaste periode

Als je voor een lange rentevaste periode kiest betaal je meer rente en zijn je maandlasten dus hoger. Dit komt doordat je extra betaalt voor de zekerheid over je woonlasten die deze langere periode biedt. Als je van plan bent voorlopig niet meer te verhuizen biedt een periode van 20 of 30 jaar stabiliteit. Een lange rentevaste periode zorgt er ook voor dat je meer hypotheek kunt krijgen. Hypotheekverstrekkers kijken bij periodes van 10 jaar of langer naar de actuele hypotheekrente. Voor kortere rentevaste periodes gaan ze uit van de toetsrente. Deze ligt vaak hoger dan de actuele rente. Hierdoor kun je meer lenen met een lange rentevaste periode. Een lange rentevaste periode is momenteel voor veel mensen interessant, omdat de hypotheekrente historisch laag is. Met een lange periode heb je dus voor langere tijd zekerheid dat je profiteert van een lage rente. Als er in de tussentijd nadelige ontwikkelingen voor de rentepercentages zijn heb jij hier voorlopig geen last van.

De keuze voor een korte of lange rentevaste periode is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het is in ieder geval belangrijk om rekening te houden met je toekomstplannen, voorkeuren en de verwachtingen van de ontwikkelingen voor de rentepercentages. Wil jij advies bij het kiezen van een rentevaste periode? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan