Nieuws Rik Feijen 9 september 2019

Gebreken bij de verkoop van je huis

Elke woning heeft ze: kleine of grote gebreken. Wil je je huis verkopen? Dan zul je de koper in moeten lichten over de verborgen gebreken. Sommige zichtbare gebreken kun je misschien zelf aanpakken, zodat ze potentiële kopers niet in de weg zitten. Wil je weten hoe je het beste omgaat met de gebreken van je huis op het moment dat je het wilt verkopen? Lees dan verder!

Kleine gebreken

Misschien merk jij ze zelf niet eens meer op of kom je er steeds niet aan toe om ze aan te pakken. De deurbel die hapert, het stukje afgebladderde verf op de muur of een losse plint. Als je al jaren in je huis woont ben je er inmiddels aan gewend, maar potentiële kopers zullen deze kleine gebreken wel opmerken. Zorg er daarom voor dat je deze kleine gebreken aanpakt voordat je de bezichtigingen in gaat. Het beste is zelfs al voordat er foto’s van je woning worden gemaakt, zodat ze voor de geïnteresseerden met oog voor detail ook niet meer zichtbaar zijn. Een net afgewerkt en schoon huis zijn nou eenmaal belangrijk voor de eerste indruk.

Grote gebreken

Sommige gebreken zijn te groot om nog aan te pakken als je het huis gaat verkopen. Een verouderde badkamer of keuken renoveren is een groot project dat misschien beter is om aan de nieuwe bewoner over te laten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook minder fijne kanten waar je geen invloed op hebt. Zoals de ligging van de tuin, de buren of de ligging van het huis ten opzichte van bepaalde voorzieningen in de omgeving. Het beste is om hier eerlijk en open over te zijn tegenover de kopers. Het heeft geen zin om deze feiten te verbergen aangezien een mensen met echte interesse er vanzelf wel achter zullen komen.

Verborgen gebreken

Als verkoper heb je een mededelingsplicht. Dat wil zeggen dat je verplicht bent om alle gebreken die bij jou bekend zijn te melden bij de (aspirant) koper. De koper koopt jouw woning in de staat waarin het zich op dat moment bevindt, inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Daarom heeft de koper een onderzoeksplicht. Dit betekent dat hij de bouwkundige staat van zijn nieuwe woning goed moet kennen.

Vanaf de eigendomsoverdracht is de koper verantwoordelijk voor eventuele gebreken aan de woning. Maar er zijn twee uitzonderingen waarin jij als verkoper toch aansprakelijk kunt zijn:

Om te voorkomen dat de koper jou aansprakelijk stelt bij gebreken die ontstaan zijn door de ouderdom van de woning, kun je in de koopovereenkomst een ouderdomsclausule opnemen. Hierin wijs je de koper erop dat er sprake is van een oudere woning en dat hij niet dezelfde verwachtingen van het huis mag hebben als van een nieuwere woning. Een andere manier om te voorkomen of te beperken dat je aansprakelijk gesteld wordt voor gebreken is een niet-zelfbewoningsclausule. Dit kun je doen als er sprake is van een voormalige huurwoning. Hierin geef je als verkoper aan dat je het huis niet zelf hebt bewoond en dat je daarom niet op de hoogte bent van de staat van de woning. Deze clausules zijn bedoeld om aansprakelijkheid van de verkoper jegens de koper voor gebreken te beperken of uit te sluiten. Afhankelijk van de manier waarop de clausules worden geformuleerd kun je de rechten van de koper hiermee beperken.

Sta jij op het punt je huis te koop te zetten en wil je meer weten over het doen van de bezichtigingen en eventuele gebreken? Neem dan contact op met onze makelaars!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan