NieuwsHuizenmarkt Rik Feijen 1 januari 2021

Geen overdrachtsbelasting voor starters in 2021

Voor starters is het zoeken naar een woning steeds lastiger. De woningmarkt wordt krapper en tegelijkertijd gaan de prijzen enorm stijgen. Het geld dat betaald moet worden voor een nieuwe woning is al duur zat. Alleen komt daar ook nog de overdrachtsbelasting bij. De overdrachtsbelasting voor starters in 2021 was in eerste instantie vastgesteld op 2 procent. Echter zijn er verschillende nieuwe wetten en regels ingesteld, waardoor je als starter onder deze belasting uit kunt komen. Maar hoe kan het dan en hoe zit het in de volgende jaren? Lees snel verder en ontdek wat er mogelijk is. 

De overdrachtsbelasting voor starters in 2021 veranderd

Een overdrachtsbelasting voor starters in 2021 is op dit moment nog 2 procent. Dit is alleen voor wanneer je een tweede huis of recreatiewoning aanschaft. Als belegger of bij aankoop van een bedrijfspand betaal je zelfs 6 procent aan belastingen. Bij aankoop van een woning kan er een vrijstelling van 0 procent plaatsvinden. Dit kan oplopen tot een voordeel van duizenden euro’s. De officiële vrijstelling gaat pas vanaf 2021 in en zal duren tot 2025. Tevens geldt het alleen voor woningkopers tussen de 18 en 35 jaar. Het gaat dan wel om een eenmalige vrijstelling. Voor een tweede huis betaal je dus wel weer de overdrachtsbelasting van 2 procent of zelfs meer. 

De voorwaarden waaraan voldaan moet worden

De overdrachtsbelasting voor starters in 2021 wijzigen zorgen voor nieuwe regels. Zo moet er aan een aantal eisen voldaan worden voordat je daadwerkelijk kunt gaan genieten van dit voordeel. De starters moeten zelf een woning kopen en er ook echt in gaan wonen. Ook mag er niet eerder een vrijstelling gegeven worden op de overdrachtsbelasting. Hoewel starters hier vaak aan voldoen, moet dit bevestigd worden door de notaris. De Belastingdienst zal dit namelijk gaan controleren voordat de vrijstelling toegekend wordt. Wanneer je met twee personen een woning koopt en een daarvan 35 jaar of ouder is, moet deze koper wel de overdrachtsbelasting betalen over het deel waar hij eigenaar van wordt. 

Kleine wijzigingen met grote gevolgen

Wanneer je dus 35 jaar of ouder bent, dan betaal je wel overdrachtsbelasting als starter na 2021. Deze belasting is vastgesteld op 2 procent. De leeftijdsgrens die vanaf 2021 vanaf 2021 geldt, is eigenlijk het enige dat echt gaat wijzigen. De vrijstelling werd namelijk al in verschillende situaties toegepast maar gaat nu voor iedereen gelden. Uiteindelijk zal het daardoor eenvoudiger worden voor starters om een woning te kopen. Je kunt daarom het beste wachten met de sleuteloverdracht tot na 1 januari 2021. Ook moet je als starter rekening houden met het verlopen van een hypotheekofferte. Zo voorkom je dat je uiteindelijk de financiering niet meer rond krijgt. Ook jouw hypotheek moet immers rond zijn voordat je alle documenten voor de levering kunt betalen. 

Hoeveel geld je kunt besparen

Je kunt je dan afvragen wat de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters na 2021 voor bedragen gaat schelen. Met de overdrachtsbelasting van 2 procent heb je bij een huis van 300.000 euro te maken met 6000 euro belasting. Bij een huis van 200.000 euro betaal je 4000 euro. Dit geldt mag je niet meefinancieren in de hypotheek, maar moet uit eigen zak betaald worden. Wanneer je de sleuteloverdracht in 2021 laat plaatsvinden, dan kun je dit geld dus gewoon zelf houden en in de verbouwing van de woning steken. Je hebt dus minder geld nodig om jouw droomhuis aan te schaffen, wat voor starters een groot voordeel op kan leveren. Het gaat er uiteindelijk om dat je als starter een betere positie op de woningmarkt krijgt. 

Goed laten informeren voor aanvraag

Maar waarom kunnen andere mensen in deze leeftijdscategorie geen gebruik maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters na 2021? Wanneer je al eerder jouw eigen huis aangeschaft hebt, ben je als het ware geen starter meer. Je gaat immers aan jouw tweede huis beginnen. Je kunt je dan afvragen waarom mensen op vroege leeftijd al een huis aanschaffen en erin gaan wonen. Tegelijkertijd zijn er soms situaties waardoor je geen andere keus hebt. Wanneer je in deze periode ook een vrijstelling hebt gehad, kom je dus niet in aanmerking voor dit belastingvoordeel. Maar wanneer je dit voordeel nog niet gehad hebt, is het goed om je hierdoor te laten adviseren en informeren. Hiermee zorg je ervoor dat je geen geld gaat verliezen en dat je uiteindelijk ook kunt doen met de woning wat je zelf wilt. 

Een goede voorbereiding voor jouw huizenjacht

Goed voorbereid aan de slag gaan met het zoeken naar een woning kan jou dus grote voordelen opleveren als starter. Doordat de overdrachtsbelasting voor starters na 2021 wegvalt, heb je ook voldoende mogelijkheden om zoveel mogelijk van jouw nieuwe woning te kunnen genieten. Je kunt het geld immers gewoon gebruiken om jouw woning volledig naar wens te maken en zorgt ervoor dat alles er mooi uitziet. Uiteindelijk moet je wel rekening blijven houden met de uiteindelijke financiering om de koop rond te krijgen. Praat daarom altijd met de makelaar en de notaris, zodat je op voorhand al weet waar je aan toe bent en wat er ook binnen jouw budget gaat passen. Zo voorkom je uiteindelijk dat je geen bod uit kunt brengen op de woning naar keuze.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan