Nieuws Anne Fleur Kolthof 2 mei 2023

Geld besparen op je energie- en gasrekening met deze tips

Net nu de energietarieven weer wat lager begonnen te liggen, zullen de prijzen waarschijnlijk weer omhoog gaan de komende tijd. Dat heeft alles te maken met de sluiting van de laatste kerncentrales in Duitsland, waardoor de gasprijs stijgt. Dat ga je zien op je energierekening.

Er is gelukkig wel een aantal handige tips en tricks dat je kunt toepassen om hier en daar wat geld te besparen op je energie- en gasrekening. Denk aan je huis verwarmen met airco en het zelf opwekken van groene energie. In dit artikel lees je er meer over.

Verwarm je huis anders: graadje omlaag

De kans is groot dat je afgelopen winter al de nodige stappen hebt genomen om minder gas en energie te verbruiken. Het was met name de gasprijs die binnen no time ontzettend hard steeg.

Om direct geld te besparen op je gasrekening is het aan te raden om je thermostaat maximaal op 19 graden te zetten. Is dat al de temperatuur waarop je je verwarming had? Zet hem dan op 18 graden en leg een paar dekentjes klaar op de bank.

Trek een warme trui aan of schaf een elektrische deken aan (die minder verbruikt dan een verwarming). Hiermee kun je tussen de € 100 en € 350 per jaar besparen.

Zorg ervoor dat je de thermostaat 's nachts laag zet; op 14 of 15 graden. Doe dat ook op de momenten waarop je niet thuis bent om zo nog meer gas en zo ook geld te besparen. Dat kan je al € 100 tot € 250 per jaar schelen.

Je huis verwarmen met airco op elektriciteit

Wat we ook steeds vaker zien, is dat mensen kiezen voor een alternatieve manier van verwarmen. Dit heeft vaak te maken met gasloos verwarmen, bijvoorbeeld aan de hand van elektriciteit.

Dat kan onder andere met een elektrische verwarming of met een airco die je in de zomer gebruikt om je leefruimte af te koelen en in de winter gebruikt om het lekker warm te hebben binnen. Het stroomverbruik van een airco is in verhouding met de gasprijzen laag.

Daarbij is het prettig om te weten dat een airco binnen no time een ruimte op kan warmen. Je stelt de temperaturen gemakkelijk zelf in zonder heel veel energie te verbruiken wanneer je voor een energiezuinig model gaat.

Dat is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. In andere woorden: je huis verwarmen met een airco is een aantrekkelijk alternatief op de cv-ketel.

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Dat is natuurlijk helemaal het geval wanneer je elektriciteit gebruikt die je zelf hebt opgewekt met zonnepanelen. Er zijn steeds meer mensen in Nederland die zonnepanelen op het dak van hun woning hebben laten plaatsen.

Zonnepanelen vangen zonnestralen op die vervolgens door een omvormer worden omgezet in bruikbare energie. Dat is ideaal, want op die manier hoef je geen gebruik te maken van gas wat je zeker gaat zien aan je energierekening.

Een ander groot voordeel van je eigen groene energie opwekken, is dat je die groene stroom kunt gebruiken voor het gebruik van bijvoorbeeld een elektrische verwarming of een airco waarmee je je woning verwarmt.

Op die manier bespaar je geld en ben je goed bezig voor het milieu. Natuurlijk kosten zonnepanelen wel het nodige geld, maar die investering heb je gemiddeld binnen acht tot tien jaar terugverdiend. Daarna maak je nog tien tot vijftien jaar gebruik van gratis zonne-energie. De ideale combinatie dus!

Schaf een slimme thermostaat aan

Tot slot is er nog een handige gadget waarmee je energie en gas kunt besparen, namelijk een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat is een apparaatje waarmee je je huis op een slimme manier kunt verwarmen. Daarmee verbruik je minder energie wat je terug gaat zien aan je energierekening.

Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten te koop, maar één ding hebben ze in ieder geval gemeen: ze zijn vrijwel allemaal te besturen via een app op je tablet of smartphone.

Beschik je over een zelf programmerende thermostaat dan leert het apparaatje op welke tijden je er wel of niet bent. Op basis daarvan wordt de verwarming lager of hoger gezet. Is je werkritme wisselend? Dan is het verstandig om zelf een schema in te stellen dat je via de app gemakkelijk en snel kunt bedienen.

Met een modulerende thermostaat bespaar je nóg meer energie naast je huis verwarmen met airco en je woning verwarmen met zonnepanelen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan