Woninginrichting Rik 18 januari 2023

Handige tips om een kamer optimaal te verlichten en een gezellige sfeer te creëren

Loop je wel eens een ruimte binnen en voel je meteen een gezellige sfeer? Er is een grote kans dat dit komt door de verlichting in de ruimte. Let er maar eens op! Goede verlichting kan in elke ruimte een warme en uitnodigende sfeer creëren. Of je nu op zoek bent naar mogelijkheden om een zachte en rustgevende sfeer te creëren om te lezen en te ontspannen of naar een heldere en vrolijke sfeer om gasten te ontvangen. Om je te helpen hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo maak je de beste keuze op het gebied van verlichting in huis! 

De juiste hoeveelheid licht

De ideale verlichting voor een ruimte hangt af van het doel en de sfeer die je probeert te creëren. Een goede vuistregel is om 2 of 3 lampen per kamer te gebruiken. De meeste mensen kiezen voor een grotere lichtbron aan het plafond en een of twee kleinere lampen die een specifiek gedeelte van een kamer belichten. Denk aan een eettafel of een bureau. Voordat je verlichting aan gaat schaffen is het dan ook van belang om eens goed na te denken over het aantal armaturen dat je wilt gebruiken en waar ze zullen worden geplaatst (plafond, muur, vloer, enz.). Natuurlijk is het type armatuur ook van belang. Ga je voor een mooie opbouwspot of maak je liever gebruik van een authentieke stalamp. We raden je wel aan om de hoeveelheid armaturen enigszins te beperken. Zo voorkom je dat een ruimte te veel verlicht wordt en er rommelig uit gaat zien. 

Overweeg het gebruik van dimmers

Dimmers zijn een geweldige manier om de verlichting aan te passen. Je kunt de verlichting inschakelen, de lichtsterkte aanpassen en uitschakelen met één schakelaar. Dit is erg handig als je verschillende sferen wilt creëren voor verschillende momenten van de dag. Dimmers zijn verkrijgbaar voor allerlei soorten lampen denk aan wandlampen en inbouwspotjes

Kies de juiste kleur

De kleur van het licht in een kamer kan de sfeer enorm beïnvloeden. Verschillende kleuren roepen verschillende gevoelens en emoties op, van kalm en vredig tot energiek en geïnspireerd. Zachte, warme tinten geel en oranje kunnen een kamer gezellig en uitnodigend doen aanvoelen, terwijl blauwere tinten een sfeer van focus en helderheid kunnen creëren. En als je een echt unieke sfeer wilt, kun je kijken naar gekleurde lampen en verlichtingsarmaturen. Van helder rood en paars tot aards groen, je kunt een kleur vinden die past bij elke stemming of stijl.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan