HuizenmarktDiensten Elise  5 september 2022

Heb je een bod uitgebracht en twijfel je? Tijdens deze fasen trek je het bod zonder consequenties in

Je bent al een tijdje op zoek naar de perfecte woning. Het aanbod is momenteel groot, dus je doet wat concessies hier en daar. Na een tijdje kom je de perfecte woning tegen en wil je graag snel zijn. Je regelt een bezichtiging en brengt direct een bod uit. Maar na het uitbrengen van een bod krijg je het benauwd en ga je piekeren. Je twijfelt of dit wel echt de woning is die je wil hebben, maar kun je nog terug?

Er moet eerst gekeken worden naar de exacte situatie om daar antwoord op te geven. Er zijn vier opties:

Optie 1: je hebt een bod uitgebracht, maar nog geen reactie

In deze fase kun je het bod nog intrekken, zolang je geen reactie hebt ontvangen. Er kan nog van alles gebeuren. Op dit moment kun je het bod ook nog aanpassen, dit geldt voor zowel de koopprijs als de ontbindende voorwaarden.

Optie 2: je hebt een bod uitgebracht en een tegenbod ontvangen 

Nu gaat de onderhandelende fase beginnen. Je staat vrij om in deze fase ook in onderhandeling te gaan met andere verkopers. Ook al ben je in onderhandeling, je mag altijd op meerdere huizen tegelijk bieden. In deze fase mag je jouw bod nog altijd wijzigen of intrekken. Alles is dus nog mogelijk.

Optie 3: Je bod is geaccepteerd

Superfijn, maar mocht je twijfelen dan begin je nu toch langzaam wat stress te voelen. Toch is er nog steeds niet zoveel aan de hand in deze fase. Accepteert de verkoper je bod ook? Dan mag jij jouw bod nog steeds intrekken. Staat het nog niet zwart-op-wit? Dan kun je er nog steeds zonder problemen onderuit. Een mondelinge overeenkomst is in dit geval niet bindend.

Optie 4: je hebt een bod uitgebracht en een voorlopig koopcontract getekend

Nu moet je voor jezelf een keuze gaan maken. In het voorlopig koopcontract zijn jullie het eens geworden over de prijs en de voorwaarden. Heb je een handtekening gezet? Dan bereik je een principeakkoord over de koop en is de woning van jou. Er is in deze fase nog een wettelijk bedenktijd van drie dagen, waarin je de koop nog mag annuleren. Na deze drie dagen gaan de ontbindende voorwaarden gelden die in het voorlopig koopcontract zijn opgesteld, bijvoorbeeld een financieel voorbehoud.

Wil je echt onder de koop uit en heb je alle fasen gehad? Ook dat kan, maar wel tegen een boete van 10%  van de koopsom.

Er is nog wat ruimte voor bedenktijd op het moment dat je een bod hebt uitgebracht. Het wil ook niet zeggen dat jij alleen aanspraak maakt op de woning. Het is wel slim om van de voren echt na te denken of de woning echt bij je past, dat scheelt een aantal slapeloze nachten.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan