HuizenmarktNieuws Elise  1 september 2022

Heeft de hogere hypotheekrente effect op mijn hypotheek?

De hypotheekrentes zijn begint dit jaar sterk gestegen. Dit kan invloed hebben op jouw hypotheek, maar wat ga je ervan merken? Je hebt geen last van de verhoging als je een vaste afgesproken hypotheekrente hebt in jouw hypotheek. Er zijn wel een aantal situaties waarin de hogere hypotheekrente jou kunnen treffen. Een voorbeeld is het verbouwen van je huis of een extra hypotheek aanvragen.

Een hogere hypotheekrente hoeft geen probleem te zijn


De hogere hypotheekrente heeft geen invloed op jouw maandlasten, als je de hypotheekrente nog voor een langere periode vast hebt staan. Er is bijvoorbeeld met de geldverstrekker afgesproken dat de hypotheekrente tot 2030 vaststaat. Zolang je geen ander huis koopt of niet extra leent, zit je wat betreft de maandlasten veilig. Dat de rente meer gaat stijgen, kan ervoor zorgen dat op langere termijn de huizenprijzen dalen. Alle huiseigenaren gaan dat merken.

Hoe lang staat jouw hypotheek nog vast?


Als jouw rentevast binnenkort afloopt, heeft een hogere hypotheekrente wel gevolgen voor jouw hypotheeklasten. Begin 2022 kon je nog kiezen voor een nieuwe rentevast periode van 20 jaar tegen 1,75%. Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Dan krijg je te maken met vele hogere tarieven waar je de rente weer tegen vast kunt zetten. Je kunt kiezen voor een korte looptijd, maar je kunt de rente ook weer voor 10 of 20 jaar vastzetten. 

Hypotheek oversluiten geeft minder voordeel


Afgelopen jaren met de zeer lage hypotheekrentes kon je geld besparen door het oversluiten van je hypotheek. Momenteel is er minder voordeel te halen, dus wordt het nu ook veel minder gedaan. Het is ook een manier om van een hypotheekvorm af te komen in je huidige hypotheek. Je hebt bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek en wilt deze omzetten naar een hypotheek met daarin maandelijkse aflossingen verwerkt.

Benutten overwaarde duurder


Het nemen van een tweede hypotheek is door de hogere hypotheekrentes duurder. Het is wel nog steeds mogelijk om je overwaarde te gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing of het verduurzamen van je woning, maar wel tegen hogere maandlasten. Je benut dus je overwaarde door het afsluiten van een tweede hypotheek. Er wordt door de geldverstrekkers als het ware een voorschot op de overwaarde van je huis gegeven.

Hypotheek meenemen bij verhuizing?


Heb je plannen voor het kopen van een anders huis en momenteel een lage hypotheekrente? Meestal is het mogelijk om jouw hypotheek mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet alle hypotheken zijn mee te verhuizen, dat verschilt per hypotheek. Dat betekent dat je last hebt van de hogere hypotheekrente in je nieuwe hypotheek.

Heb je plannen om je huis te verkopen? Onze makelaars helpen je graag met de verkoop. Of laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur. Heb jij hypotheekadvies nodig? Neem dan eens contact op met een van de adviseurs van Freek Hypotheek. Zij helpen jou graag verder!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan