Diensten Rik 11 januari 2023

Hier moet je aan denken bij het afsluiten van een hypotheek

Een hypotheek sluit men vaak af voor een erg lange tijd, en daarom is het van groot belang om rekening te houden met allerlei scenario’s, ook negatieve zoals het aanvragen scheiding. Lees hier waar je allemaal nog meer op moet letten bij het afsluiten van je hypotheek!

Houdt rekening met negatieve scenario’s zoals het aanvragen scheiding

Waarschijnlijk ben je bij het kopen van je nieuwe huis totaal niet bezig met alle negatieve gevaren die daarbij kunnen komen kijken. Dat is ook logisch, aangezien het kopen van een huis samen met je partner voor veel mensen een mijlpaal is. Toch kan het essentieel zijn om deze bubbel binnen afzienbare tijd te doorbreken: bij de aanschaf van een huis en bij het afsluiten van een hypotheek komen veel zaken kijken waar je goed over na zult moeten denken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer jij en je partner uit elkaar gaan? Scheiden koophuis gaan lang niet altijd goed samen en kunnen voor veel problemen zorgen als je hier niet van te voren over na hebt gedacht. 

Zorg voor een duidelijk backup-plan

In dat kader is het dan ook een goed idee om van te voren een plan op te stellen over alternatieve scenario’s die problematisch kunnen zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Dat kan op veel verschillende manieren: je kunt bijvoorbeeld kijken naar een spaarpot waar je geld in stopt om het huis in ieder geval tijdelijk nog af te kunnen lossen, zodat je als je gaat scheiden koophuis niet gelijk op hoeft te geven. Ook zul je moet kijken naar andere mogelijkheden: wat gebeurt er bijvoorbeeld met de waardestijging van het huis als jij en je partner uit elkaar gaan? Aangezien dit vaak over grote bedragen gaat is het niet verstandig om dit over te laten aan de toekomst.

Blijf de praktische zaken in je achterhoofd houden

Daarnaast zijn er bij het afsluiten van een koophuis natuurlijk ook een flink aantal praktische zaken die op het moment van groot belang zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het voorkomen van een tijdelijke dubbele hypotheek, aangezien dat al snel veel geld kan schelen. Het is dus al met al belangrijk om zowel in het nu als in de toekomst te blijven denken, zodat je altijd klaar bent voor eventuele problemen die zich voor kunnen doen. Doemdenken is echter nergens voor nodig: uiteindelijk komt het sowieso wel goed! 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan