Huizenmarkt Rik Feijen 28 juni 2021

Hoe een bod uitbrengen op een huis?

Een woning vinden die aan jouw wensen voldoet, kan al lastig zijn. Echter begint het vanaf dat moment pas. Het is namelijk niet eenvoudig om dan alles achter de schermen te regelen. Zo moet je bijvoorbeeld een bod uitbrengen op een huis. Dit bod kan doorslaggevend zijn bij de beslissing of de woning daadwerkelijk van jou gaat zijn. Alleen hoe kun je dit bod uitbrengen? Dit lijkt makkelijker dan het is, maar het is ook een spannende tijd. Je kunt er daarom wel wat hulp bij gebruiken. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je een goed bod hebt voor jouw nieuwe woning en ook een grote kans maakt om de woning echt te krijgen. 

Een bod uitbrengen op een huis met jouw budget

Een bod uitbrengen op een huis begint bij het bepalen van een openingsbod. Je moet er daarom voor zorgen dat je goed voorbereid bent. Er zijn een aantal zaken die je op voorhand al voor jezelf op een rijtje moet hebben. Zo moet je bijvoorbeeld gaan bepalen wat jouw budget is. Hierbij draait het niet alleen over wat je wilt betalen voor de woning, maar ook wat je maximaal kunt gaan lenen. Ook onderzoek doen naar de waarde van het huis is belangrijk. Je wilt immers niet te veel betalen voor een woning. Ook jouw financiële onderhandelingsruimte is belangrijk. Je moet namelijk ook nog ruimte hebben om een nieuw bod uit te brengen wanneer jouw eerste bod afgewezen wordt. Zet het financiële plaatje daarom overzichtelijk bij elkaar. 

De ontbindende voorwaarden opstellen

Een bod uitbrengen op een huis is niet zonder ontbindende voorwaarden. Je kunt deze voorwaarden doorgeven aan de koper. Dit houdt als het ware in dat je de koop niet door hoeft te laten gaan als er niet aan deze voorwaarden voldaan wordt. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met een hypotheek. Als je de hypotheek niet rond krijgt, kun je vanzelfsprekend de woning niet kopen. Het hypotheekbedrag is onder voorbehoud. Wanneer je niet in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie kun je ook bepalen om de koop niet door te laten gaan. Als laatste heb je ook nog de bouwkundige keuring, waardoor je kunt besluiten af te zien van de koop. Het moet immers binnen jouw budget blijven passen. 

Het bod daadwerkelijk uit gaan brengen

Wanneer alles opgesteld is, kun je een bod uitbrengen op het huis. Maar hoe breng je dan het openingsbod uit? Bij de meeste makelaars kan dit zowel schriftelijk als telefonisch of per e-mail. Ook zijn er makelaars waar het eenvoudig online kan, zoals via de app van een NVM makelaar. Je kunt hierbij bepalen of je het zelf gaat doen of met behulp van een aankoopmakelaar. Welke optie je ook kiest, je moet ervoor zorgen dat het openingsbod zwart op wit staat. Stuur daarom ook altijd een kopie van het bod naar de makelaar, zodat je het bevestigd hebt. In de e-mail kun je ook nog toelichten hoe je op dit bod bent gekomen en de eventuele voorwaarden benoemen. 

De binding van het koopcontract

Er zijn ook momenten waarop jouw bod bindend is. Je openingsbod is het eerste bod dat je uitbrengt en kan nog veranderen. De verkoper kan namelijk ook een tegenbod doen. De onderhandelingen gaan dan van start. Bij ieder nieuw bod dat uitgebracht wordt, vervalt het oude bod. Zodra er een overeenstemming is over de verkoopprijs en de bijbehorende voorwaarden wordt het koopcontract opgesteld. De koop is pas bindend wanneer alle partijen het koopcontract hebben ondertekend. Je hebt dan nog drie dagen bedenktijd en kunt alleen nog maar van de aankoop terugkomen op basis van de ontbindende voorwaarden. Hier moet je dus wel goed op gaan letten voordat je jouw definitieve bod uitbrengt. 

Professioneel op laten stellen

Een bod uitbrengen op een huis kent dus wel wat moeilijkheden waar je rekening mee moet houden. Het is daarom aan te raden om een samenwerking met een makelaar aan te gaan. Zo weet je namelijk zeker dat je niets over het hoofd gaat zien. Wanneer je bijvoorbeeld geen ontbindende voorwaarden opstelt, ben je verplicht het huis te kopen in de staat waarin de woning zich bevindt en moet je dus ook het bedrag op een of andere manier in handen krijgen. Dit kan voor jou grote financiële gevolgen hebben. Door de aankoopmakelaar dit document op te laten stellen, zullen er niet snel problemen optreden. Tegelijkertijd heb je de zekerheid dat de woning aan jouw eisen voldoet. 

Goed denken over jouw bod

Een bod uitbrengen op een huis blijft altijd spannend. Je weet immers niet of je de woning gaat krijgen en of jouw bod hoog genoeg is. Zeker wanneer er meer geïnteresseerden voor het huis zijn kan dit lastig zijn. Jouw bod uitbrengen op de woning moet daarom goed doordacht zijn. Ondanks dat je het liefst jouw woning in handen wilt krijgen, blijft jouw budget een belangrijk uitgangspunt. Je kunt je gehele budget eraan besteden, maar hebt ook nog te maken met een verbouwing of enkele opknapwerkzaamheden. Zorg er daarom voor dat je alles meeneemt bij het maken van de overweging en blijf jouw wensen ook trouw. Zo hoef je na het accepteren van het bod alleen nog maar te genieten van de nieuwe woning.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan