Bart Pype 28 januari 2018

Hoe energieneutraal woon jij?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een energieneutraal huis. Zonder dat je betaald voor energie, kun je toch blijven genieten van alle luxe. Klinkt goed, maar hoe kun jij energieneutraal wonen en wat moet je er voor doen? We geven je alvast wat gratis tips om jouw woning energiezuiniger te maken.

Wist je dat…

…15% van alle energie wordt gebruikt in de huizen?

…Nederland de ambitie heeft om in 2050 Energieneutraal te zijn?

…in 2020 elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal is?

Wat is een energieneutrale woning 

Een energieneutrale woning verbruikt net zoveel energie als dat het opwekt. De term energieneutraal wordt vaak verward met de term zelfvoorzienend. Het verschil tussen deze twee vormen van wonen is, dat een zelfvoorzienend huis niet alleen zijn eigen energie opwekt. De woning is compleet afgesloten van het energienet. Door energie op te slaan kan er tijdens de wintermaanden alsnog voldoende energie verbruikt worden.

Energiebesparing eigen huis

Voor veel huishoudens is een energieneutrale woning nog ver weg. In veel gevallen zul je de volgende maatregelen moeten treffen:

  • Goede isolatie van je huis (dak, muren, vloer)
  • Triple glas of HR++
  • Ventilatiesysteem met een warmteterugwinning
  • Een verwarmingsinstallatie die werkt via een warmtepomp of zonneboiler
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken
  • Meetapparatuur om inzichtelijk te maken hoeveel stroom je verbruikt en opwekt.

Wil je ontdekken hoe jij energie kunt besparen in huis? Maak dan gebruik van de energiebesparingsverkenner van het RVO. Zo kun je precies zien welke maatregelen nodig zijn en wat het effect hiervan is.

Besparing particulierBesparing professionals

Energieneutraal verbouwen

Wil je gaan verbouwen en jouw woning energieneutraal maken? Dat kan op twee manieren.

  • Alles in één keer doen
  • Stap voor stap je woning energieneutraal maken

Alles hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Woon je al in het huis, of heb je een bepaalde periode dat je wilt verbouwen? Heb je genoeg geld ter beschikking en wat is de staat van je woning? Allemaal vragen waar jij zelf het antwoord op weet.

Het voordeel van alles in één keer doen, is de garantie dat je na de verbouwing energieneutraal woont. Steeds meer partijen bieden deze garantie namelijk aan. Bij de stap voor stap aanpak kun je kosten maken wanneer er echt iets aan vervanging toe is.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan