HuizenmarktNvm Rik Feijen 19 mei 2021

Hoe lang bedenktijd na bod op huis?

Je hebt een woning gevonden die aan jouw wensen voldoet en hebt meerdere bezichtigingen gedaan. Het is dan tijd om een bod uit te brengen. Je hebt verschillende zaken om rekening mee te houden en moet er tegelijkertijd voor zorgen dat jouw bod ook in de buurt komt van de wensen van de verkoper. Ondanks dat je een bod hebt geplaatst, is het fijn om ook meer te weten over de bedenktijd. Want zit je daadwerkelijk vast aan de koop of kun je nog terug? Onderstaande informatie legt jou precies uit waar je allemaal aan kunt gaan denken, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat met de koop.

De bedenktijd van een bod en de regels

Voordat er verder wordt gegaan op de bedenktijd na een bod op een huis is het goed om te weten waar je allemaal aan moet gaan denken bij het uitbrengen van het bod. Je hebt dit namelijk niet zomaar gedaan. In eerste instantie moet je het bedrag aan de verkoper doorgeven. Het is daarbij alleen geldig wanneer je een schriftelijke overeenkomst sluit. Je zit daarom nooit zomaar aan het bod vast en moet ook met een aantal zaken rekening houden. Om een bod uit te brengen moet je melden hoeveel je biedt, hoe lang het bod geldig is en op welke datum je in de woning zou willen. Tevens kunnen de ontbindende voorwaarden gemeld worden, zodat er houvast is voor beide partijen.

Geen reacties en nieuwe bezichtigingen

Zodra je een bod hebt uitgebracht, is het wachten. Het is dan goed om te weten dat de verkoper niet verplicht is om op een bod te reageren. Zolang er geen reacties gegeven worden, kunnen er nog nieuwe bezichtigingen ingepland worden door de verkoper. Er mag daarom ook met andere kopers onderhandeld worden over de prijs. Tevens mag een ander bod geaccepteerd worden door de verkoper. In deze tijd kun je jouw bod ook weer intrekken of veranderen. Denk daarbij niet alleen aan het aanpassen van het bedrag, maar ook de voorwaarden die je gesteld had. Wanneer je ook een datum had gesteld, vervalt jouw bod automatisch.

Een tegenbod en de start van onderhandelingen

Niet alleen heb je de bedenktijd bij een bod op een huis, maar je kunt ook te maken krijgen met een tegenbod. Vanaf dat moment zit je in onderhandelingen. De verkoper accepteert het bod niet, maar geeft jou tegelijkertijd wel de mogelijkheid om met een nieuw bedrag te komen. Ook hierbij geldt dat je tot niets verplicht bent. Je kunt jouw bod ook in deze tijd namelijk gewoon intrekken. Op dit moment mag je ook op andere huizen bieden. Je kunt jouw kansen hierdoor spreiden en bekijken waar je de beste deal krijgt. Ook de verkoper mag in deze periode nieuwe bezichtigingen inplannen of jou vragen om een uiterste bod uit te brengen.

Onderhandelen met de makelaar

Wanneer je jouw bod niet uitbrengt via de verkoper maar alleen via een makelaar, dan gelden er weer andere regels. Als eerste moet de makelaar melden als er met meerdere partijen tegelijk onderhandeld wordt. De partijen mogen niet tegen elkaar uitgespeeld worden. Wanneer je het idee hebt dat je onder druk staat, moet je er dus uit stappen. Ook hierbij gelden dus de regels van de bedenktijd na een bod op een huis. Jouw bod continu verhogen is immers ook niet altijd een optie, omdat hier geen budget voor is. Dit moet je goed in het achterhoofd houden bij de onderhandelingen.

Voor het tekenen van het contract

Als de verkoper jouw bod geaccepteerd heeft, heb je alsnog een bedenktijd. Het bod op het huis hoeft namelijk niet te betekenen dat je eraan vast zit. Je hebt namelijk ook de ontbindende voorwaarden doorgegeven. Hieraan moet voldaan worden voordat de koopovereenkomst echt ondertekend wordt. Denk daarbij aan het rond krijgen van de financiering en de resultaten van de bouwkundige keuring. Je zou jouw bod dus nog in kunnen trekken. Ook kunnen de voorwaarden hier nog aangepast worden. Zolang je het schriftelijke contract niet ondertekend heeft, kunnen de partijen hun gedachten nog goed op een rij zetten.

Ook na het tekenen van het koopcontract

De bedenktijd na een bod op een huis houdt hier echter niet op. Zodra je het koopcontract ondertekent hebt, krijg je als koper nog drie dagen bedenktijd. Het termijn moet minimaal twee werkdagen bevatten. Binnen deze bedenktijd kun je de koop ook nog ongedaan maken. Hiervoor is geen reden nodig en je bent ook niet verplicht om een boete te betalen aan de verkoper. Laat het echter wel op tijd weten aan de verkoper. Wil je na deze bedenktijd alsnog van de koop afzien, dan staat er wel een bedrag tegenover. De verkoper heeft echter geen bedenktijd en kan dus niet zomaar annuleren.

De uitzonderingen

Na de bedenktijd na een bod op een huis kun je er niet meer zomaar onderuit. Je moet dan het huis aannemen of een boete betalen. De boete bedraagt altijd 10 procent van de afgesproken koopprijs. Dit bedrag kan flink oplopen als je een huis hebt gekocht van een aantal ton. Je komt alleen onder deze boete uit als er niet aan de ontbindende voorwaarden wordt voldaan. Wanneer je bijvoorbeeld geen hypotheek kunt krijgen en dit in de voorwaarden is opgenomen, dan kom je onder de koop uit. Ook wanneer de bouwkundige keuring een lange lijst aan dure reparaties laat zien is deze mogelijkheid er.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan