Nieuws Rik Feijen 21 oktober 2019

Hoe verleid je potentiële kopers tijdens een bezichtiging?

Je hebt je huis te koop gezet en nu komen er bezichtigers! Tijd om jezelf en je huis voor te bereiden op de eerste indruk. De kijkers willen weten of jouw huis past bij hun woonwensen en leven. Om de kijkers hiervoor de ruimte te geven is het belangrijk dat je je huis zo neutraal mogelijk presenteert. De kijker moet zichzelf al op zijn eigen bank kunnen zien zitten in de woonkamer die nu nog van jou is. Maar hoe creëer je zo’n beeld van je huis voor potentiële kopers? Wij geven je een aantal tips waarmee je de kijkers kunt verleiden!

Eerste indruk

De eerste indruk begint nog voordat de bezichtigers je huis binnenstappen. De voorkant van je huis is het eerste wat ze zullen zien. Zorg daarom voor een schone voordeur, frisse ramen en gevels, en een nette voortuin. Dit geeft de kijkers in ieder geval een warm welkom op het moment dat ze aan komen rijden. Op het moment dat je bezoekers in je hal staan wil je een neutrale blik creëren. Haal daarom je schoenen-, jassen- en tassencollectie even weg. Op deze manier kan de kijker de ruimte beter zien.

Temperatuur

Zorg voor een comfortabele temperatuur in huis. Een te koude of te warme temperatuur voelt voor je bezoekers niet zo welkom en kan ervoor zorgen dat ze niet op hun gemak rondkijken. Zet daarom in de winter de verwarming aan en zet in de zomer je ramen lekker open.

Geuren

Bij een bezichtiging wil je niet alleen een neutrale inrichting, maar ook een neutrale geur in huis hebben. Een huis dat sterk naar rook of huisdieren ruikt kan een flinke afknapper zijn. Zet van tevoren deuren en ramen open om frisse lucht binnen te laten en zorg dat de badkamer en het toilet fris ruiken.

Eerlijk zijn

De kijkers hebben waarschijnlijk wat vragen voor je over het huis, de omgeving en andere zaken. Het beste is om hier eerlijk antwoord op te geven. De kijker heeft namelijk een onderzoeksplicht en jij hebt een meldingsplicht. Gebreken aan het huis moet je eerlijk melden bij de koper.

Verlichting

Licht bepaalt voor een groot deel de sfeer in je huis. Komen de kijkers overdag? Laat dan het natuurlijke daglicht binnen door de gordijnen en jaloezieën open te zetten of omhoog te doen. ’s Avonds kun je met verlichting een gezellige sfeer creëren door in alle ruimtes het licht aan te maken en eventueel kaarsen aan te steken.

Creëer ruimte

In een huis dat vol met andermans spullen staat is het voor kijkers moeilijk om zich er te zien wonen. Creëer daarom ruimte door overbodige meubels en woonaccessoires weg te halen. Jouw smaak hoeft niet per sé de smaak van de bezichtigers te zijn. Daarom geef je hen met een neutrale inrichting de kans om een eigen beeld van je huis te vormen.

Sterke punten benadrukken

Jij weet zelf het beste met hoeveel plezier je in je huis hebt gewoond en wat jij zo fijn aan het huis vond. Wees daarom niet bang om de sterke punten van je huis naar de potentiële koper over te brengen. Je kunt hen bijvoorbeeld wat vragen stellen, zodat je wat pluspunten van je huis en de omgeving kunt benoemen waar zij wat aan hebben.

Geef de kijker de ruimte

De kijkers zien jouw huis voor de eerste keer en doen veel indrukken op. Ze hebben daardoor waarschijnlijk wat tijd nodig om alles te bekijken. Gun hen dan ook de tijd om op hun eigen tempo door je huis te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hen voorop te laten lopen. Zo geef je ze de ruimte. Probeer de kijker ook niet te overladen met informatie. Houd de introducties en antwoorden op vragen beknopt en laat persoonlijke verhalen achterwege. Als de kijkers meer informatie willen zullen ze daar vanzelf naar vragen.

Opruimen en schoonmaken

Een schoon en opgeruimd huis is het aantrekkelijkst. Veeg de vlekken van de spiegels en het aanrecht, zorg dat alle ruimtes stof- en spinnenwebvrij zijn en maak de bedden netjes op. Door goed op te ruimen ogen de ruimtes frisser en ruimer.

Uitnodiging voor tweede bezichtiging

Informeer na de bezichtiging wat de kijkers van je huis vinden. Zijn ze positief? Nodig ze dan uit voor een tweede bezichtiging. Wissel eventueel contactinformatie uit, zodat ze met vragen op een later moment bij je terug kunnen komen.

We hopen dat je met dit artikel goed kunt voorbereiden op de bezichtigingen. Heb je vragen over hoe je je nog beter kunt voorbereiden of kunnen we iets anders voor je betekenen bij de verkoop van je huis? Neem gerust contact met ons op!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan