Bart Pype 28 januari 2020

Huis kopen om te verhuren

Een huis kopen om te verhuren? Ook voor particulieren is dit interessant. Als je door de jaren heen flink wat geld hebt gespaard, is de rente die je hierover ontvangt de laatste tijd gedaald. Hierdoor is sparen niet meer zo rendabel als eerder. Een goede manier om een hoger rendement te behalen is het investeren in vastgoed. Vooral nu, omdat de woningprijzen stijgen en de vraag naar woningen groot is. De kans dat je de woning niet verhuurd krijgt is daardoor relatief klein. Toch zijn er een aantal zaken belangrijk voordat je een tweede huis gaat kopen.

Hypotheek en eigen vermogen

Om een huis te kunnen kopen om deze vervolgens weer te verhuren heb je een eigen vermogen nodig. Een ‘gewone’ hypotheek afsluiten kan namelijk niet wanneer je een huis koopt om te verhuren. Je zult een vastgoedhypotheek moeten afsluiten. Met deze hypotheekvorm kun je maar een percentage van de marktwaarde lenen. Let op, want het gaat hier om de marktwaarde in verhuurde staat. Deze ligt altijd lager dan de marktwaarde zonder huurders. Hypotheekverstrekkers kijken tevens naar je inkomen om vast te stellen of je de hypotheeklasten van een tweede huis kunt dragen.

De kosten van een hypotheek om te verhuren liggen hoger dan de kosten voor een gewone hypotheek. Er wordt namelijk een renteopslag berekend ten opzichte van de hypotheekrente. Deze ligt meestal rond de 1,5%. Bovendien is de hypotheekrenteaftrek alleen van toepassing op het huis waar je zelf in woont. Er is dus geen renteaftrek van toepassing op het verhuurde huis.

Waar moet je op letten?

Het kopen van een tweede woning voor verhuur is een veilige belegging. Door een slimme koop te doen en te verhuren onder goede voorwaarden kun je een hoog rendement behalen. Slim kopen houdt in dat je goed moet kijken naar de stad en buurt waar het huis staat. Vooral in grote (studenten)steden is de vraag naar huurwoningen groot waardoor jij kunt profiteren van stijgende huurprijzen. Natuurlijk is dit geen garantie, maar hier is de kans op een hoog rendement het grootst. Om de risico’s te beperken kun je kijken naar huizen waarvan de verwachting is dat de waarde zal stijgen of waarvan het makkelijk is de waarde te laten stijgen.

Bij het verhuren van een huis komen een aantal verplichtingen voor de verhuurder kijken. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht het huis goed te onderhouden en moet je noodzakelijke reparaties uitvoeren. Wil je in het huis losse kamers verhuren? Dan heb je hiervoor een speciale vergunning nodig. Daarnaast is het verhuren van een tweede huis niet zonder financiële risico’s. Op het moment dat de huizenprijzen weer zakken of als je geen huurders kunt vinden, kost het huis je alleen maar geld. Maak daarom van tevoren een goede rekensom en zet de voor- en nadelen tegen elkaar af.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan