Nieuws Rik Feijen 1 september 2019

Huis verkopen aan je kind: wat komt hierbij kijken?

Wil je zelf wat kleiner gaan wonen en je kind financieel tegemoet komen? Dan kun je ervoor kiezen je woning aan je kind te verkopen. Met de verkoop van je woning aan je kind of kinderen kun je een deel van je vermogen alvast naar je kinderen doorschuiven en belasting besparen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je zelf wat kleiner wilt gaan wonen, maar je kunt het ook verkopen aan je kinderen onder behoud van huurrecht, zodat je er wel zelf kunt blijven wonen. Waar moet je rekening mee houden als je besluit je huis te verkopen aan je kind? En hoe pak je dit aan? Lees hieronder verder.

Verkopen aan je kind

In principe gaat de overdracht van het huis op dezelfde manier als bij een ‘normale’ verkoop. Je betaalt taxatiekosten en overdrachtsbelasting en zult langs moeten bij de notaris voor de koopovereenkomst en de overdracht. Meestal komen ouders hun kind financieel tegemoet in de vraagprijs, zodat het voor het kind makkelijker is om het huis te betalen. Als je het huis onder de WOZ-waarde aan je kind verkoopt, dan wordt dit als een schenking gezien. De belastingdienst zal hierover schenkbelasting berekenen. De ontvanger van de schenking, je kind, moet deze betalen. Wel kun je wellicht gebruik maken van de vrijstelling voor schenkbelasting: je kunt tot een bepaald bedrag eenmalig belastingvrij schenken aan je kinderen wanneer deze tussen de 18-40 jaar oud zijn. Dit bedrag is voor 2019 vastgesteld op €102.010. Als je meer schenkt, betaal je alleen belasting over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

Verkopen en verhuizen

Als je je huis verkoopt aan je kind en zelf ergens anders gaat wonen moet je er dus rekening mee houden dat je óf niet onder de WOZ-waarde uitkomt óf je draagt schenkbelasting af. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf zeker weet dat je financieel gezien uit gaat komen met de prijs die je voor het huis ontvangt.

Verkopen onder behoud van huurrecht

Bij verkoop onder behoud van huurrecht verkoop je je woning aan je kind, maar blijf je zelf in de woning wonen door deze te huren. Dit is voor veel mensen een aantrekkelijke constructie. Hiermee realiseer je een lagere koopprijs, omdat je bij het vaststellen van de koopprijs uit mag gaan van de waarde in bewoonde staat. Deze prijs komt lager uit dan de waarde in onbewoonde staat. Zo kun je je woning relatief nog goedkoper aan je kind verkopen. Houdt er bij deze constructie wel rekening mee dat de huur die je op jaarbasis aan je kind betaalt wel marktconform moet zijn.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over de mogelijkheden van je huis verkopen aan je kind, of wil je er zeker van zijn dat je alles goed regelt? Neem dan contact op met onze makelaars! Zij helpen je graag verder.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan