Nieuws Rik Feijen 3 juli 2019

Huis verkopen: tips voor het onderhandelen

Je huis staat te koop, je hebt kijkers op bezoek gehad en nu is er een serieus bod op je huis binnengekomen. Hartstikke leuk en ook een beetje spannend, want nu gaat het onderhandelen beginnen! Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je een aantal tips om de onderhandelingen succesvol te doorstaan.

Tip 1: Onderhandelingsruimte vaststellen

Voordat je aan de onderhandelingen begint is het handig om voor jezelf de onderhandelingsruimte vast te stellen. Hoe ver wil je gaan? Wat zijn punten waarop je bereid bent wat toe te geven en op welke punten juist niet? Wat is je minimale verkoopprijs? Als je van tevoren alvast besluit wat voor jou wel en niet onderhandelbaar is wordt de onderhandelfase een stuk makkelijker en kom je zekerder over bij de kopers.

Tip 2: Verplaats je in de koper

Koper en verkoper hebben elkaar nodig, dus beide partijen zullen zich vriendelijk en open op moeten stellen. Zo krijg je meer voor elkaar. Probeer je te verplaatsen in de koper en er samen uit te komen. Als beide partijen bereid zijn wat water bij de wijn te doen zullen de onderhandelingen soepel verlopen en is de kans groter dat beide partijen krijgen wat ze willen.

Tip 3: Onderhandel niet alleen over de prijs

Natuurlijk onderhandel je met de kopers over de prijs, maar er zijn ook andere dingen die je bij de onderhandelingen kunt betrekken. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsdatum en roerende zaken. Willen de kopers zo snel mogelijk in jouw huis? Knap je nog wat zaken op of laat je inboedel achter? Dan kunnen ze je misschien wat tegemoet komen in de prijs.

Tip 4: Beargumenteer

Tegenover de koper zul je jouw vraagprijs waarschijnlijk moeten onderbouwen. Versterk je onderhandelingspositie daarom met goede argumenten. Zo begrijpt de koper hoe jij op een bepaalde prijs bent uitgekomen en krijg je de kans om nog eens te benadrukken welke pluspunten jouw woning heeft. Zorg daarom dat je bij het bepalen van een vraagprijs goed weet hoe je erop uit bent gekomen. Natuurlijk kun jij bij de kopers ook informeren hoe zij tot hun bod zijn gekomen. Geef hen ook de mogelijkheid hun bod te onderbouwen.

Tip 5: Eindbod

Als je veel ruimte laat voor een tegenbod zullen de kopers daar zeker gebruik van maken. Doe daarom bij ieder bod alsof het je laatste bod is en zorg dat de kopers niet het idee krijgen dat ze worden uitgenodigd een lager tegenbod te doen.

Tip 6: Verkoopmakelaar

Zie je het niet zo zitten om zelf de onderhandelingen in te gaan met de kopers? Dan kun je altijd de hulp van een verkoopmakelaar inschakelen. Bij Easie kun je er eventueel voor kiezen om de onderhandelingen door ons te laten voeren, zodat jij je kunt focussen op de verhuizing!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan