Huizenmarkt Elise Hees 7 maart 2022

Huizenkopers kunnen steeds meer hypotheek krijgen

Het is in vergelijking met vijf jaar geleden een stuk eenvoudiger geworden om een hypotheek af te sluiten. Het tweede inkomen telt tegenwoordig voor een groter deel mee en de maximale bedragen voor een NHG-hypotheek zijn nu ook veel hoger. Helaas zijn de huizenprijzen ook hard gestegen. Meer kunnen lenen wil nog niet zeggen dat het kopen van een huis lukt.

De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat huizenkopers een veel groter bedrag aan hypotheek kunnen lenen op hun inkomen. Een ander gevolg van de lage hypotheekrente zijn de sterk gestegen huizenprijzen. Als de prijzen sneller stijgen dan wat potentiële kopers kunnen lenen, zorgt een hoger leenbedrag niet voor meer mogelijkheden.

Wat zeggen de nieuwe leennormen 2022?

Het Nibud adviseert jaarlijks op basis van doorrekeningen wat de leennorm moet worden voor het nieuwe jaar. De leennormen van 2022 betekenen voor sommigen een hogere maximale hypotheek en voor anderen een lagere maximale hypotheek. Met een inkomen tot ongeveer €50.000 kunnen de meeste Nederlanders iets meer hypotheek krijgen. Voor hogere inkomens daalt het maximale hypotheekbedrag juist iets. Met een inkomen van ongeveer €110.000 kunnen kopers bij benadering €10.000 minder aan hypotheek krijgen.

Een studieschuld wordt mogelijk een kleiner probleem

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staan plannen om de studieschuld minder effect te laten hebben op de maximale hypotheek. In de toekomst moet er volgens deze plannen gerekend worden met de openstaande schuld en niet meer met de oorspronkelijke schuld. Hierdoor komen alle afbetalingen op de studieschulden de maximale leencapaciteit ten goede.

Hogere NHG-kostengrens

Door de stijgende huizenprijzen is het in 2022 mogelijk om een NHG-hypotheek af te sluiten tot een koopsom van €355.000. Dit geeft een ruimere mogelijkheid om hypotheek te krijgen. NHG geeft namelijk recht op een korting op de hypotheekrente. Lagere lasten zorgen voor een ruimere leencapaciteit.

Starters betalen geen overdrachtsbelasting meer

Starters krijgen sinds 2021 een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Een voorwaarde is dat de kopers niet ouder zijn dan 34 jaar en het aan te kopen huis is niet duurder dan €400.000. Deze vrijstelling geldt eenmalig.

Een lage hypotheekrente zorgt ook voor ruimere leenmogelijkheden

Het maakt voor de maandlasten nogal een verschil of de hypotheekrente 1,5% bedraagt of 3,5%. Door de huidige lage hypotheekrentes kunnen huizenkopers veel meer lenen op het inkomen. Zodra de rentes weer sterk stijgen, zal ook de maximale hypotheek op het inkomen weer zakken.

Meer kunnen lenen zorgt voor hogere huizenprijzen

Het stijgen van de leencapaciteit in combinatie met het tekort aan huizen, heeft gezorgd voor sterk gestegen huizenprijzen. Hierdoor kunnen kopers misschien wel veel meer lenen in vergelijking met vijf jaar geleden, maar de huizen zijn ook sterk in waarde gestegen. Kopers zijn dus slechter uit, ondanks een ruimere leenmogelijkheid.

Ben je op zoek naar een koophuis? Een aankoopmakelaar inschakelen heeft voordelen. Met een expert achter de hand sta je namelijk sterker.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan