Bart Pype 7 september 2020

Hypotheek meenemen of aflossen?

Ben jij van plan om binnenkort te gaan verhuizen en heb je een hypotheek op je oude huis? Dan moet je gaan bedenken wat je hiermee gaat doen. Los je de hypotheek af of neem je hem mee? Kun je de hypotheek ook meenemen als je voor het nieuwe huis een hogere hypotheek nodig hebt? Vandaag geven we antwoord op deze vragen!

Hypotheek meenemen

De keuze om de hypotheek mee te nemen naar het nieuwe huis is vooral aantrekkelijk wanneer je een lagere rente hebt vastgelegd dan de rente van een nieuwe hypotheek. De hypotheekverstrekker behandelt het meenemen van de hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag, maar alle voorwaarden worden precies zoals bij de vorige hypotheek vastgelegd. Zo blijf je dezelfde rentevaste periode en hypotheekvorm houden.

Hypotheek aanvullen

Als je verhuist, verhuis je vaak naar een duurder huis. Dit betekent dat je dus een hogere hypotheek nodig hebt. Wil je toch je huidige hypotheek meenemen? Dat kan! In dat geval behoud je je de hypotheekvorm en/of rentevaste periode van de oude hypotheek en vul je dit aan met een nieuwe. De voorwaarde hiervoor is wel dat je de nieuwe hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker afsluit. 

Nieuwe hypotheek

Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan kun je in veel gevallen de hypotheek boetevrij aflossen en een nieuwe hypotheek aanvragen. Dit is aantrekkelijk wanneer de nieuwe rente voordeliger is dan de rente van je huidige hypotheek of als een andere hypotheekvorm beter bij jouw omstandigheden of voorkeur past. Je kunt in dit geval weer op zoek gaan naar de hypotheekverstrekker met de voordeligste rente en voorwaarden.

Welke optie het beste bij jou past is afhankelijk van je situatie, je huidige hypotheek en de situatie op de woningmarkt. Laat je daarom goed adviseren door een hypotheekadviseur. Heb jij hypotheekadvies nodig? Neem dan contact op met onze collega’s

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan