Nieuws Rik Feijen 20 januari 2020

Hypotheek oversluiten

Om een hypotheek over te kunnen sluiten hoef je geen verhuisplannen te hebben. Oversluiten kan bijvoorbeeld ook aan het einde van een rentevaste periode, als jouw persoonlijke situatie verandert of wanneer je bij een andere hypotheekverstrekker een betere aanbieding kunt krijgen. Maar hoe regel je dat en zijn er extra kosten aan verbonden?

Hoe werkt het?

Het oversluiten van een hypotheek betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Dit kan financieel interessant zijn op het moment dat je met de nieuwe hypotheek lagere maandlasten hebt dan met je huidige. Op dit moment is de hypotheekrente naar een historisch laag niveau gedaald. Hierdoor is het voor veel huishoudens voordelig om over te stappen naar een nieuwe hypotheek.

Of oversluiten interessant voor jou is, is mede-afhankelijk van het soort hypotheek dat je hebt. Heb je een spaar- of beleggingshypotheek? Dan is het misschien niet verstandig of niet mogelijk om over te sluiten. Een voorwaarde voor het oversluiten van een hypotheek is dat de woningwaarde hoger moet zijn de de hypotheekwaarde. Staat jouw huis ‘onder water’? Dan zal de hypotheekverstrekker waarschijnlijk geen toestemming geven om over te sluiten.

Wanneer oversluiten?

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin het interessant voor je kan zijn om je hypotheek over te sluiten.

Kosten hypotheek oversluiten

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn kosten verbonden, tenzij je aan het einde van een rentevaste periode zit. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken of de kosten van het oversluiten wel terug te verdienen zijn met lagere netto maandlasten. Het is dus verstandig om dit voor jezelf uit te rekenen. De oversluitkosten zijn: advies- en bemiddelingskosten, notariskosten, taxatiekosten en de eventuele boete als de rentevaste periode nog niet is afgelopen.

Jouw oversluitkosten kun je vaak meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Dit betekent dat je de kosten over het oversluiten dus mee kunt nemen in het bedrag dat je moet aflossen. Bovendien zijn de oversluitkosten fiscaal aftrekbaar. Deze mag je dus aftrekken van de inkomstenbelasting, maar wel alleen in het jaar dat je de hypotheek hebt overgesloten.

Een hypotheek oversluiten kan dus interessant zijn, maar er zijn wel kosten aan verbonden. Kijk daarom goed naar de kosten en de baten, en laat je goed informeren door de hypotheekadviseur. Wil jij weten of oversluiten voor jou verstandig is? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan