Bart Pype 14 januari 2020

Hypotheekgesprek voorbereiden

Heb je binnenkort een hypotheekadviesgesprek? Bereid je dan goed voor. Zo kan de hypotheekadviseur je het beste helpen. Een hypotheek afsluiten is een grote financiële beslissing. Het is dus belangrijk dat je een keuze maakt waar je ook op lange termijn tevreden mee bent. Wij helpen je op weg met de voorbereiding!

Vóór het gesprek

Denk na over je maandlasten

Wat zijn voor jou de maximale maandlasten die je kunt dragen? Door dit van tevoren alvast uit te zoeken kan de hypotheekadviseur je specifieker advies geven. Denk dus na over je inkomsten- en uitgavenpatroon en het bedrag dat je maandelijks over wilt houden.

Toekomstplannen

De hypotheeksom zal in de toekomst afgelost moeten worden. Maar als er dingen gaan veranderen kan dit ervoor zorgen dat jouw financiële situatie er anders uitziet dan nu. Wil je misschien kinderen of minder gaan werken? Deze dingen hebben invloed op je hypotheekkeuze. Denk hier daarom alvast over na zodat je ze met de hypotheekadviseur kunt bespreken.

Verdiep je in hypotheken

Waarschijnlijk houd jij je niet elke dag bezig met hypotheken. Lees je daarom vóór het gesprek met de adviseur alvast een beetje in. Er zullen een aantal termen voorbij komen die je misschien niet kent. Door alvast kennis te maken met mogelijke hypotheekvormen en huidige hypotheekrentes zijn tijdens het gesprek niet alle termen vreemd voor je en kun je hier vragen over stellen.

Tijdens het gesprek

Neem je papieren mee

De hypotheekadviseur heeft een aantal zaken van je nodig, zoals je identiteitsbewijs en salarisstrook. Jouw inkomen, schulden, vermogen, pensioen en verzekeringen hebben allemaal invloed op je maximale hypotheek. Neem deze informatie daarom mee naar het gesprek, zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Dat scheelt tijd en zo kan de adviseur een globale berekening voor je maken.

Vraag naar de voorwaarden

Informeer tijdens het gesprek naar de voorwaarden van de hypotheek. Goede voorwaarden kunnen je geld schelen. Door alles goed na te lezen en te rekenen kom je uiteindelijk uit bij een hypotheek die voor jou het voordeligst is. Vergeet ook niet te informeren naar mogelijke oplossingen op het moment dat je persoonlijke situatie onverhoopt verandert. Hoe zit het bijvoorbeeld als je partner komt te overlijden of als je arbeidsongeschikt raakt? De adviseur kan dit inzichtelijk voor je maken.

Neem de tijd

Tijdens het gesprek komen er een aantal onderwerpen naar voren, zoals je financiële positie, maximale hypotheek, aflossingsvarianten, risico’s en verzekeringen. Als je ergens vragen over hebt, stel ze dan, want een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. De hypotheekadviseur is er om jou verder te helpen, dus neem dan ook gerust de tijd.

Ben jij op zoek naar hypotheekadvies? Vraag dan een adviesgesprek aan bij onze hypotheekadviseurs!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan