HuizenmarktNieuws Elise Hees 22 februari 2022

Hypotheekrentes knallen omhoog: waar eindigt dit?

Al twee weken verhogen vrijwel alle geldverstrekkers hun tarieven fors, blijkt uit een overzicht door Van Bruggen Adviesgroep. De tarieven zijn met 0,37 tot 0,45 procentpunt gestegen.

Historisch gezien zijn de rentes echter nog steeds laag, benadrukt de hypotheekadviesketen. Toch zijn we nu ongeveer terug op het niveau van augustus 2019. Wie nu een hypotheek afsluit met nationale hypotheekgarantie (NHG) en de rente tien jaar vastzet, betaalt gemiddeld 1,54%. Wie dit 20 jaar vastzet, betaalt gemiddeld 1,84%. Tien jaar geleden werd hiervoor nog meer dan 5% betaald.

Zet deze stijging door? Voorspellingen doen voor de toekomst blijft lastig, maar hypotheekadviseurs zien wel dat de stijging van de marktrente wat afvlakt. Van Bruggen verwacht dat we op de korte termijn datzelfde effect bij de hypotheekrente te zien. Stijgingen zullen dus waarschijnlijk minder fors zijn dan ze de afgelopen weken waren.

Voor de langere termijn verwacht de adviesketen wel dat de tarieven wat hoger zullen liggen dan zij de afgelopen twee jaar waren.

Drukte bij adviseurs

Doordat de rentes zo scherp oplopen, hebben hypotheekadviseurs het razend druk met nieuwe hypotheekaanvragen. Vooral oversluiters willen profiteren van de nu nog relatief lage tarieven. Deze toestroom kan voor geldverstrekkers wel een reden zijn om de tarieven nog wat te verhogen, waarschuwt Van Bruggen.

Bron: Telegraaf

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan